Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kanadský kardinál Ouellet popřel obvinění ze sexuálního napadení

Ze světa / kir / ČTK / 20. srpna 2022 18:22
Kanadský kardinál Ouellet popřel obvinění ze sexuálního napadení

Kardinál Marc Ouellet
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

VAtikán - Kanadský kardinál Marc Ouellet popřel obvinění ze sexuálního napadení, které proti němu vznesla nejmenovaná žena v rámci hromadné žaloby proti katolické arcidiecézi v Quebeku. Kardinál v prohlášení uvedl, že obvinění považuje za nactiutrhačné, informovala agentura Reuters. Za Ouelleta se postavil i Vatikán, který ve čtvrtek oznámil, že neexistuje dostatek důkazů pro zahájení interního vyšetřování.

Jméno 78letého kardinála se objevilo v hromadné žalobě, kterou tento týden podala skupina kanadských věřících. Je v ní řeč o sexuálních napadeních spáchaných 88 duchovními a dalšími pracovníky quebecké arcidiecéze od roku 1940. Ouelleta se týká obvinění z let 2008 až 2010, které vznesla stážistka, jež pro něj tehdy pracovala. Tvrdí, že se jí tehdejší arcibiskup nevhodně dotýkal a měl nevhodné narážky.

"Jednoznačně odmítám, že bych používal nevhodné posunky týkající se její osoby a považuji tuto interpretaci a rozšiřování obvinění ze sexuálního napadení za nactiutrhačné," uvedl dnes kardinál.

Katolická církev o obvinění kardinála věděla od roku 2021 a papež František tehdy nařídil okolnosti vyšetřit. Kněz pověřený tímto případem ale došel k závěru, že církevní vyšetřování kardinála není na místě. "Papež František oznámil, že neexistuje dost podkladů pro zahájení kanonického vyšetřování kardinála Ouelleta pro sexuální napadení," sdělil ve čtvrtek mluvčí Vatikánu Matteo Bruni.

Skandály spojené se sexuálním zneužíváním věřících duchovními zmítají katolickou církví už dvě desetiletí. Obrovský rozsah problému ukázaly vyšetřovací zprávy z mnoha zemí, celkově se obětí kněží staly statisíce věřících, zejména nezletilých.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)