Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Frankfurtu nad Mohanem pokračuje Synodální cesta: neprošel text o změně sexuální morálky v církvi

Ze světa / pvh / Vlastní zpráva / 12. září 2022 12:43
Ve Frankfurtu nad Mohanem pokračuje Synodální cesta: neprošel text o změně sexuální morálky v církvi

Ilustrační foto: logo německé synodální cesty

Frankfurt nad Mohanem -

Ve dnech 8.-10. září se v německém Frankfurt nad Mohanem konalo IV. plenární zasedání německého reformního procesu Synodální cesta. Byly odhlasovány texty Ženy ve službách a úřadech v církvi, Nové hodnocení homosexuality v nauce církve a Základ služby církve.

V dokumentu o ženách v církvi je kladena otázka, zda by neměla být přehodnocena nauka formulovaná v “Ordinatio sacerdotalis”. Současně se autoři ptají, zda je nauka v Ordinatio sacerdotalis definovaná jako neomylná, přičemž zapojení žen v církvi kladou do souvislosti se čtením znamení času. V dokumentu o homosexualitě autoři textu navrhují v katechismu přepracování pasáží o homosexualitě a žádají, aby církev uznala, že její dosavadní praxe přivodila mnoha homosexuálním osobám bolest a ztrátu důstojnosti. Poslední schválený text se týká změn v německém pracovním právu v církevních organizacích.

Důležitým krokem IV. zasedání bylo podle účastníků také odsouhlasení tzv. synodálního výboru. Synodální výbor má připravit ustavení synodální rady, poradního a rozhodovacího orgánu, v němž by společně zasedli biskupové, kněží i laici k důležitým jednáním, např. ohledně financí.

Nejnovější zasedání německé Synodální cesty neproběhlo bez napětí. První den přinesl zásadní zklamání pro řadu synodálů poté, co jeden z ostře sledovaných dokumentů  o sexuální morálce v církvi dosáhl sice 80% účastnických hlasů, ovšem pouze 60% hlasů biskupů, což znamená, že ohledně obsahu nepanuje dostatečná shoda. Ke schválení chyběly tři hlasy biskupů, text tedy neprošel velmi těsnou většinou. Proti hlasovali např. biskup Stefan Oster (Pasov) nebo Gregor Maria Hanke (Eichstätt). Stanovy Synodální cesty vyžadují pro přijetí textu mj. dvoutřetinovou většinu hlasů biskupů. Pro biskupy nebylo snadné hlasovat pro text, který výslovně žádá změnu dosud platné církevní nauky v přístupu k antikoncepci a homosexuálním párům. 

Předseda Německé biskupské konference Georg Bätzing na tiskové konferenci označil jednání jako “setkání s vrcholy i pády”. “Přesvědčili jsme se, že diskurs, debata a dynamika jsou možné. Pro mě je nejdůležitější, že jsme nepřestali jednat. Frankfurt není zklamání, jak se domnívají mnozí kritikové. Frankfurt ukazuje církev, která se vydala na cestu.” Prof. Thomas Söding vyjádřil přesvědčení, že plénum Synodální cesty díky jednáním v dalších dnech není zklamáním, nýbrž úspěchem. Předsedkyně ZdK Irme Stetter-Karpová vyslovila odhodlání konat obtížná rozhodnutí spolu s biskupy. “Pro budoucnost naší církve potřebujeme ochotu skutečně rozhodovat synodálně. Tuto synodalitu jsme si v Německu osvojili a vidíme, že je to dobré. Projekt synodální cesty nesmíme vzdát.” 

Německá synodální cesta si nečiní nárok na zásadní změny v církevní nauce a je si vědoma skutečnosti, že hlavní slovo mají biskupové, resp. Řím. Jejím záměrem je podat univerzální církvi reformní podněty s nejvyšší shodou laiků i biskupů. Německé biskupy čeká v listopadu v Římě návštěva ad limina, při níž chtějí Svatému Otci předat i výsledky německých synodálních jednání. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)