Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve svatovítské katedrále bude ekumenická modlitba za Alžbětu II.

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 12. září 2022 15:10
Ve svatovítské katedrále bude ekumenická modlitba za Alžbětu II.

Královna Alžběta II.
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha - Ve svatovítské katedrále v Praze se ve čtvrtek 15. září od 18:00 uskuteční ekumenická modlitba za královnu Alžbětu II. Panovnice, která stála v čele britské monarchie 70 let a byla také nejvyšší představitelkou anglikánské církve, zemřela minulý týden v 96 letech. Setkání ve svatovítském chrámu pořádá Arcibiskupství pražské, Ekumenická rada církví a Anglikánská evropská diecéze. ČTK to sdělil mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz. Modlitební setkání se uskuteční ve spolupráci s velvyslanectvím Velké Británie. Akci bude přenášet Česká televize.

Po smrti královny byl jejím nástupcem prohlášen nejstarší syn princ Charles, který se stal novým králem Karlem III. Titul získal ihned po královnině úmrtí, musel však být podle pravidel ve funkci potvrzen takzvanou Nástupnickou radou při speciálním ceremoniálu.

Alžběta II. skonala na zámku Balmoral na Skotské vysočině, rakev s jejími ostatky byla v neděli převezena do Edinburghu. V tamní katedrále svatého Jiljí bude veřejně vystavena do úterý, pak bude letecky přepravena do Londýna. Státní pohřeb královny Alžběty II. se uskuteční v londýnském Westminsterském opatství 19. září.

Nový král Karel III. vyhlásil na ten den státní svátek. Očekává se, že panovnici do té doby přijdou vzdát hold miliony lidí. Posledního rozloučení s britskou královnou Alžbětou II. se za Českou republiku zúčastní premiér Petr Fiala (ODS).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)