Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církevní školy dostanou od ministerstva na ukrajinské dětí dotaci 40 milionů Kč

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 15. září 2022 9:57
Církevní školy dostanou od ministerstva na ukrajinské dětí dotaci 40 milionů Kč

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Praha - Ministerstvo školství poskytne církevním školám dotaci na integraci dětí z Ukrajiny. Rozdělit si budou moct 40 milionů korun. Žádat o peníze mohou do 11. listopadu, vyplácet se jim budou na aktivity, které pro ukrajinské uprchlíky zorganizovaly od 1. března do konce letošního roku. Ministerstvo o tom dnes informovalo na svém webu. Důvodem k vyhlášení dotací pro církevní školy je podle něj to, že se jim běžně ve stejném kalendářním roce nepřidávají peníze na nárůst počtu žáků a učitelů.

Náměstek pro vzdělávání Jan Mareš dnes na školském výboru poslancům řekl, že v českých školách je zapsáno asi 66.000 ukrajinských uprchlíků, z nichž kolem 10.000 zatím do výuky nenastoupilo. Nejvíc Ukrajinců, a to kolem 51.000, se podle něj zapsalo do základních škol. Například počet prvňáků bez ukrajinských uprchlíků odhadlo ministerstvo školství před začátkem školního roku na 110.330. Množství ukrajinských uprchlíků v českých školách tak tvoří přibližně polovinu jednoho populačního ročníku dětí.

"Ze screeningového šetření kapacit mateřských a základních škol ve vazbě na dopady ukrajinské krize v průběhu března roku 2022 vyplynulo, že i církevní školy přijímají ke vzdělávání ukrajinské děti a žáky a nabízejí tak své kapacity, čímž napomáhají řešit situaci ve veřejném školství," uvedla ekonomická náměstkyně ministerstva školství Pavla Katzová. Přesná data o počtu dětí ve školách bude mít úřad zřejmě až po konci září.

V Česku bylo podle statistik ministerstva školství v minulém školním roce 48 základních škol, které zřizovala církev. Církevních středních škol bylo 44. Celkem evidoval úřad v ČR 4238 základních a 1285 středních škol.

Resort školství vyčlenil v dubnu 1,25 miliardy korun na adaptační skupiny pro Ukrajince ve věku od tří do 15 let a 150 milionů na kurzy češtiny pro běžence ve věku 14 až 18 let. O dotace mohly žádat veřejné vysoké školy a školská zařízení včetně středisek volného času, kraje a obce či městské části hlavního města Prahy. Podporu na provoz adaptačních skupin mohly obdržet navíc i příspěvkové a nestátní neziskové organizace. Peníze měly vyčerpat na aktivity, které se budou konat do konce srpna. Ministerstvo pak ještě vypsalo další dotační program 100 milionů korun na podporu prázdninových jazykových kurzů pro děti ve věku šest až 18 let.

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Ministerstvo vnitra vydalo od té doby 429.800 víz k ochraně. Zhruba 35 procent příchozích tvoří děti a mladí do 18 let. Přesný počet utečenců, kteří pobývají v České republice, není znám, část z nich odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu. Koncem srpna odhadoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), že jich je v zemi více než 300.000.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)