Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stovky poutníků oslavily 300. výročí Santiniho chrámu na Zelené hoře

Kraje: Vysočina / kir / ČTK, red. / 28. září 2022 16:09
Stovky poutníků oslavily 300. výročí Santiniho chrámu na Zelené hoře

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Zelená hora - Ve Žďáru nad Sázavou dnes oslavily 300. výročí svěcení kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře stovky poutníků. Početná část oblékla lidový kroj. Folklorní soubory přijely z Vysočiny, ale i z Blanska a z Nepomuku v Plzeňském kraji, rodiště světce. Na kopec vyšli dopoledne poutníci v průvodu kolem Konventního rybníka z baziliky Nanebevzetí Panny Marie, která je v bývalém klášteře pod Zelenou horou. Následovala bohoslužba a hudební vystoupení.

"Děkuji vám, že jste přijeli, i přes nepříznivé počasí, někteří velmi z daleka," přivítal poutníky Vladimír Vojtěch Záleský, děkan římskokatolické farnosti, která se stará o obě památky. Po ránu sice trochu svítilo slunce, ale na kopci foukalo a pak i drobně pršelo.

Poutní areál na Zelené hoře, památka UNESCO, je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla (1677 až 1723), který se proslavil stylem nazývaným barokní gotika. Za úkol dostal upravit i původně gotický chrám v klášteře, připomněl Záleský.

Lidová krojová pouť se uskutečnila potřetí, po dvouleté přestávce způsobené epidemií. S tradicí farnost začala v květnu 2018. Na září byla tentokrát krojová pouť přesunutá kvůli výročí Zelené hory. Kostel vystavěný na půdorysu ve tvaru hvězdy tam byl vysvěcený 27. září 1722, necelé tři roky od zahájení stavby.

"Dnes je svátek svatého Václava, kterého velmi ctil opat, jmenovec, Václav Vejmluva," připomněl děkan. Právě opat žďárského cisterciáckého kláštera Vejmluva se rozhodl postavit první kostel na Moravě zasvěcený Janu Nepomuckému.

Na dnešní pouti bylo okolo deseti folklorních souborů, v krojích přišli i jiní lidé. "Nejsme ze žádného souboru. Jsme poutníci, jako ti ostatní, jenom prezentujeme tu naši horáckou kulturu," řekla ČTK Jana Smolíková ze Žďáru nad Sázavou. Pochvalovala si, že jejich kroj má nejdelší sukni, do půli lýtek. "My jsme myslely, že je to kvůli cudnosti, prý ne, je to kvůli zimě. Dneska vidíme - je to pravda," smála se.

Krojovou poutí vrcholí bohatý program k 300. výročí svěcení kostela Zelené hory, který ve městě začal v květnu. Další akce ještě mimo jiné připomenou dva Santiniho kostely v nedalekých obcích Zvole a Horní Bobrová vysvěcené hned po Zelené hoře.

Horní Bobrová oslaví 300 let od vysvěcení kostela svatých Petra a Pavla 9. října a 300. výročí svěcení kostela svatého Václava ve Zvoli bude věnovaná neděle 23. října. V bývalém proboštství kláštera cisterciaček v Pohledu na Havlíčkobrodsku si stavitele připomenou v neděli 2. října. Podrobnosti jsou na webu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)