Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež předal Moskvě požadavky Ukrajinců na osvobození zajatců

Ze světa / kir / ČTK / 1. října 2022 22:15
Papež předal Moskvě požadavky Ukrajinců na osvobození zajatců

Papež František
Autor: Catholic News Agency / Catholic News Agency

Vatikán - Papež František tvrdí, že se zapojil do jednání o výměně zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem a že Moskvě předal požadavky ukrajinské strany. Papež to řekl při setkání s jezuity z ruské oblasti, o kterém dnes informovala revue La Civiltà Cattolica. Na seznamu, který mu předal ukrajinský představitel, bylo podle papeže 300 jmen. Moskva jich na konci září nakonec osvobodila zhruba 200, uvedla agentura AFP.

Papež v rozhovoru s bratry jezuity řekl, že ho navštívil ukrajinský vojenský představitel, který se zabývá výměnou zajatců, a přinesl mu seznam 300 jmen se žádostí o pomoc při jednání o výměně. "Hned jsem zavolal ruskému velvyslanci, abych zjistil, zda by bylo možné něco udělat a uspíšit výměnu zajatců," řekl papež, který ale neuvedl datum setkání.

Kyjev 22. září informoval, že mu Moskva předala 215 zajatců, mezi kterými byli také obránci Mariupolu. Kyjev na oplátku propustil 55 ruských nebo proruských zajatců a oligarchu blízkého Putinovi Viktora Medvedčuka. Ke zprostředkování výměny zajatců se přihlásilo i Turecko.

Jezuity působící v Rusku, Bělorusku a Kyrgyzstánu, se kterými se setkal v Kazachstánu v polovině září, papež vyzval, aby se snažili o osvobození "srdce od nenávisti". Poukázal na to, že od začátku konfliktu mluvil o utrpení Ukrajiny. Podle hlavy katolické církve ale válkou trpí oba národy, Ukrajinci i Rusové.

"Opravdovou obětí každého konfliktu jsou obyčejní lidé, kteří na vlastní kůži zakoušejí válečný běs," řekl papež. Dodal také, že zatím nemá v plánu navštívit Kyjev, ačkoliv o tom uvažoval. Cestu zcela nevyloučil. "Ale uvidíme někdy později," řekl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)