Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Cisterciácké opatství Osek neuspělo ve sporu s Uměleckoprůmyslovým museem

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 3. října 2022 9:44
Cisterciácké opatství Osek neuspělo ve sporu s Uměleckoprůmyslovým museem

Cisterciácký klášter v Oseku
Autor: Wikipedia.org / Miloš Bouček / Creative Commons

Brno - Cisterciácké opatství Osek s konečnou platností neuspělo ve sporu, který vedlo s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze o soubor sbírkových předmětů z někdejšího klášterního majetku. Stížnost opatství odmítl Ústavní soud (ÚS), zjistila dnes ČTK z usnesení v databázi soudu.

Justice dospěla k závěru, že osečtí cisterciáci přišli o majetek, včetně toho movitého, už před únorem 1948, což je klíčové datum pro nároky uplatňované v restitucích. Ze stejných důvodů v jiných sporech neuspěli ani s nárokem na vrácení lesů na Teplicku.

Usnesení ÚS konkrétně neuvádí, jaké sbírkové předměty z fondů muzea chtělo opatství vrátit. Pouze zmiňuje, že část věcí sloužila „bohoslužebným a kultovým účelům“. Podle jedné ze starších výročních zpráv muzea šlo o 33 předmětů, například vitráží, skla, porcelánu a nábytku.

Situace byla po právní stránce specifická v tom, že cisterciáci přišli o majetek na základě poválečných prezidentských dekretů, sporná konfiskační vyhláška ale byla vydaná až v červnu 1948. Podle ústavních soudců se však "jednalo toliko o dokončení konfiskačního procesu, který byl zahájen již před rozhodným obdobím", tedy před únorem 1948, kdy se moci ve státě chopili komunisté a postupně začali perzekvovat církevní řády.

Klášter Osek v podhůří Krušných hor vznikl ve 13. století. Po roce 1945 jej museli cisterciáci opustit. V 50. letech tam totalitní stát zřídil internační tábor pro mnichy a kněží, později pak charitní domov pro řeholní sestry z různých řádů. Cisterciáci se mohli vrátit až po roce 1989. Momentálně je klášter bez mnišského konventu, patří k významným památkám a turistickým cílům.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)