Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Desítkám organizací vadí nominace člena Opus Dei na zástupce ombudsmana

Domácí zpravodajství / kir / Denik N / 11. října 2022 11:18
Desítkám organizací vadí nominace člena Opus Dei na zástupce ombudsmana

Ilustrační foto: Alegorie spravedlnosti
Autor: Wikipedia.org / Mylius / Creative Commons

Praha - Desítky organizací podpořily otevřený dopis proti nominaci právníka Jakuba Kříže na pozici zástupce ombudsmana, uvádí dnes Denik N. Jakub Kříž je členem katolické církevní organizace Opus Dei. Podle Deníku N odmítá sňatky pro všechny či potraty.

„Veřejně deklarované postoje pana Kříže namířené proti ženám, lidem ohroženým domácím násilím a LGBT+ lidem takové záruky neposkytují, a jsou v přímém rozporu se základním posláním úřadu ombudsmana,“ stojí v otevřeném dopise, který zatím podepsalo 35 organizací.

Namátkou například Sdružení pro integraci a migraci, Centrum Paraple, Konsent, Ekumenická akademie nebo sdružení Jsme fér, která brání práva homosexuálů..

Kromě deklarovaných postojů Jakuba Kříže vadí organizacím také to, že dlouhodobě spolupracuje s organizacemi Aliance pro rodinu a Hnutí pro život.

Zástupce veřejného ochránce má do konce října vybrat Sněmovna ze senátních a prezidentských kandidátů. Horní komora bude své kandidáty volit ve středu, vybírat budou senátoři ze čtyř adeptů.

Jsou jimi vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm, ombudsmanka na ministerstvu obrany Lenka Marečková, ředitelka právní sekce Kanceláře veřejného ochránce práv Jana Gregorová a Jakub Kříž.

Kříže do funkce prosazuje část lidoveckých senátorů. Nelíbí se to naopak Pirátům nebo STAN, komentuje Denik N nominaci.

Aktualizace: 

Podle Deníku N Senát nominoval v prvním kole hlasování na pozici zástupce ombudsmana vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma. Do druhého kola hlasování postoupili Jakub Kříž a Lenka Marečková. Senát ale druhého kandidáta nevybral, advokátu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas a právničce Marečkové čtyři. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)