Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zpívající farář Karásek by se dožil osmdesáti let

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 18. října 2022 10:42
Zpívající farář Karásek by se dožil osmdesáti let

Svatopluk Karásek
Autor: Wikipedia.org / Ben Skála / Creative commons

Praha -

Evangelický farář, básník a písničkář Svatopluk "Sváťa" Karásek, by se dnes 18. října dožil 80 let. Byl znám i z působení ve vrcholné politice. Někdejší poslanec a vládní zmocněnec pro lidská práva během života vystřídal řadu profesí, patřil k českému undergroundu, poznal i komunistické vězení a část života prožil ve švýcarském exilu. Zemřel 20. prosince 2020 ve věku 78 let.

Karáskovi se říkalo zpívající farář, undergroundový farář, ale také "sprostej farář", v posledním letech pak "tichý farář", po té, co prodělal mozkovou příhodu. Svými písněmi a sepětím s undergroundem pobuřoval tehdejší státní moc a po revoluci vystupoval aktivně na veřejnosti jako farář i hudebník.

Zahradník farářem

Pražský rodák Karásek vystudoval Komenského evangelickou bohosloveckou fakultu. Ještě před tím však navštěvoval zahradnickou školu v Děčíně a po vyloučení kvůli kázeňským problémům, vinařskou školu v Mělníku, kde se spřátelil s pozdějším hudebníkem Vratislavem Brabencem. 

Po ukončení bohoslovecké fakulty (studium přerušil kvůli vojenské službě, z které byl nakonec propuštěn po pobytu na psychiatrii jako neschopný přizpůsobit se vojenskému prostředí) začal působit v roce 1968 jako farář, mimo jiné ve Hvozdnici u Prahy. Když mu v roce 1971, po třech letech farářování, vzali státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti, skončil na hradě Houska jako správce depozitáře. V těch letech se sblížil s prostředím undergroundu kolem kapely The Plastic People of the Universe.

Undergound a pobyt ve vězení

Na kazatelnu nesměl, a tak začal dělat zpívaná kázání. Mezi kamarády, v hospodě, ve vlaku, kdekoliv. Od roku 1975 byl veden v evidenci StB v kategorii "nepřátelská osoba". V roce 1976 byl souzen v procesu s Plastic People of the Universe. Dostal osm měsíců za údajné výtržnosti a nemravné písně. Soudní proces s Plastic People se stal důležitým impulsem ke zrodu Charty 77, kterou podepsal. Pak pracoval jako myč oken. Párkrát si ještě poseděl ve vyšetřovací vazbě a ačkoli úvahám o emigraci dlouho odolával, nakonec - pod policejním nátlakem - v osmdesátém roce i s manželkou Stáňou a třemi dětmi odcestoval z republiky.

Emigrace do Švýcarska

Ve Švýcarsku  mohl po letech opět dělat faráře. Působil v malé vesnici u Curychu, pak ve velkém curyšském sboru. Díky své vstřícnosti, originálním kázáním a smyslu pro humor si i přes jazykovou bariéru a svůj nekonformní vzhled získal přízeň Švýcarů. "Chyběl mi tam samozřejmě underground, chyběla mi ta velká, perzekucemi daná propojenost mezi faráři a kamarády, ale další rozdíly jsem necítil," hodnotil později svůj život v exilu.

Zpívající pražský farář a politik

Krátce po listopadu 1989 vyrazil do Čech. Pak přijížděl pravidelně, kázal, zpíval... V roce 1997 do Prahy přešel natrvalo. Stal se farářem největšího pražského evangelického sboru U Salvátora. V té době zemřela jeho žena a  později se podruhé oženil.

Angažoval se i ve veřejném životě. V roce 2001 pět měsíců působil v Radě České televize a o rok později byl zvolen do Poslanecké sněmovny, kde čtyři roky působil v klubu US-DEU. V letech 2004 až 2006 byl vládním zmocněncem pro lidská práva. V letech 2006 a 2008 neúspěšně kandidoval do Senátu.

V roce 2020 mu ministr kultury Daniel Herman udělil titul Rytíř české kultury.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)