Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Františkáni si připomněli výročí blahořečení Čtrnácti pražských mučedníků

Domácí zpravodajství / kir / www.ofm.cz / 18. října 2022 11:08
Františkáni si připomněli výročí blahořečení Čtrnácti pražských mučedníků

Beatifikační obraz 14. pražských mučedníku, Tomáš Císařovský (2012)
Autor: www.cirkev.cz

Praha - V pondělí 17. října se v pražském kostele Panny Marie sněžné konala bohoslužba u příležitosti desátého výročí blahořečení Čtrnácti pražských mučedníků. Liturgii sloužil generální ministr (dosl. služebník, název, který chtěl sv. František pro představené) františkánského řádu Massimo Fusarelli, OFM. Po bohoslužbě následovaly nešpory a pobožnost ke Čtrnácti mučedníkům.

"Naši bratři mučedníci, osvobození od strachu a uschopnění k lásce, zemřeli v pokoji a prosili o odpuštění pro ty, kdo je zabili se slepou a nesmyslnou zuřivostí, jakou násilí vždycky je. Vidíme to i dnes. Snášet bezdůvodné zlo a zůstat mírumilovní, nevyvolávat další rozdělení a zemřít tomu věrní, a zůstat věrní také Bohu, který dává smysl našemu životu, je mimořádná milost, kterou naši mučedníci přijali a žili," řekl Fusarelli ve svém kázání.

Pražští mučedníci jsou bratři františkáni, kteří přišli roku 1604 do trosek kláštera u Panny Sněžné v Praze. Pocházeli z Česka i různých evropských národů. Během vpádu pasovských vojsk do Čech roku 1611 byli na masopustní úterý 15. února 1611 povražděni pražskou lůzou. 

Již krátce po jejich smrti si začali lidé připomínat jejich památku. Čtrnáct pražských mučedníků bylo blahořečeno dne 13. 10. 2012 při slavnostní mši svaté v katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Hrob mučedníků v kostele Panny Marie Sněžné v Praze je místem modlitby a proseb o vyslyšení. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)