Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Iniciativa Catholic Women´s Council zpracovala svůj příspěvek k synodnímu procesu katolické církve

Ze světa / pvh / Vlastní zpráva / 19. října 2022 23:20
Iniciativa Catholic Women´s Council zpracovala svůj příspěvek k synodnímu procesu katolické církve

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com / Rodolfo Quevenco / Creative commons

Bern -  

Mezinárodní síť “Catholic Women´s Council” podle švýcarského portálu kath.ch zveřejnila zprávu, v níž shromáždila hlasy žen z celého světa k tématům moci, spoluúčasti a církevních struktur. Tato zpráva je odpovědí na výzvu papeže Františka, který v říjnu 2021 zahájil několikaletý celosvětový synodní proces. Téma “postavení žen v církvi” zpracovává skupina žen v Latinské Americe, Španělsku a v Karibiku, “moc a spoluúčast” ženy z Evropy (koordinátorky z Německa a Švýcarska), církevním strukturám se věnují ženy z Asie (koordinace v Indii), téma “svátostný život” Austrálie a Nový Zéland, téma “naděje a odpor” Severní Amerika.  

Podle osmnáctistránkového dokumentu ženy frustruje diskriminace, zneužívání moci a sexismus. Podle ankety, do níž se během dvou měsíců zapojilo 2286 žen z celého světa, postrádají ženy v církvi spoluúčast na rozhodování. Pracují často jako učitelky náboženství nebo dobrovolnice v pastoraci a nedostávají za svou práci žádnou mzdu. Přitom bezmála deset procent z těchto žen prakticky vede farnost. Mnohé z nich se cítí být “neviditelné” a většina z nich má i zkušenost s násilím. 

V Africe nerovnost mezi muži a ženami výrazně zesiluje patriarchát, hierarchické struktury i postavení mužů v katolické církvi. Ženy mají pocit, že je církev využívá a vytěsňuje s pomocí “romantizované mariologie”. Často se stávají oběťmi genderově podmíněného násilí. Mnoho dětí se díky tomu narodí neprovdaným matkám. Katolicismus je přitom v Africe nejpočetnějším křesťanským vyznáním.

V Asii jsou křesťané naproti tomu v menšině (s výjimkou Filipín a Východního Timoru). Také tady se v církvi výrazně projevuje patriarchát. Asijské ženy jsou tu vystaveny verbálnímu, spirituálnímu, sexuálnímu a psychickému násilí. Zneužívání moci v církvi jejich situaci ještě umocňuje. Asijské ženy proto často hledají ochranu v organizacích mimo církevní struktury. 

V Severní Americe jsou vytěsňovány na okraj církve především ženy barevné a hispanské. Cítí se diskriminovány pro svou původ, rasu, kulturu, řeč i pohlaví. Ženám v církvi chybí důvěra a podpora. Protože katolická církev neuznává pro muže a ženy rovná práva, mnoho žen v Americe ji opouští. 

Ženy v Evropě si často připadají jako služky. Jejich teologická studia a odborný přínos nejsou dostatečně oceňovány. Také v Evropě ženy církev opouštějí. 

Nejčastěji skloňovanými pojmy jsou frustrace, zneužívání moci, klerikalismus, diskriminace a sexismus. Moc v církvi bývá falešně označovaná jako služba; ve skutečnosti jde o zneužívání autority a postavení. Současné církevní struktury trvají na modelu absolutistické monarchie, přičemž církevní právo chrání instituci, nikoliv jednotlivce. Tento status quo upevňuje patriarchální představa Boha jako muže, Pána a Krále. Pojmy “ženy” a “moc” jsou po celém světě vnímány jako protiklad “přirozeného řádu”. Kolonialismus a prosazování patriarchálních struktur jdou spolu ruku v ruce - ke škodě žen, domorodých národů a lidí jiné víry. Chybí spoluúčast laiků, zvláště žen. Praxe je ovšem v geografickém prostoru rozdílná. Zatímco v Evropě je obecně vyšší, v jiných částech světa je nemyslitelné, aby se žena aktivně účastnila liturgie, např. aby předčítala čtení nebo rozdělovala eucharistii. 

CWC krom toho kritizuje přístup církve ke zneužívání a k lidem vztahově orientovaných menšin. Katolická církev ve světě ochraňuje spíš kriminální jednotlivce mezi kněžími a biskupy, kdežto oběti přehlíží a umlčuje. Podle zprávy je třeba provést změny v církevním právu, nastavit nulovou toleranci vůči zneužívání a posílit práva žen. Církev by měla být s ohledem na lidská práva první, kdo je dodržuje, zvlášť chrání-li tato práva ženy před násilím a extremismem. 

Catholic Women´s Council je celosvětovým zastřešujícím svazem více než šedesáti iniciativ a organizací, které mají za cíl zrovnoprávnění žen v katolické církvi a uznání jejich plné důstojnosti na základě toho, že podle svatého Pavla jsou si všichni pokřtění v Kristu rovní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)