Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Emauzích proběhla konference o profesním prostředí kaplanské služby

Domácí zpravodajství / pz / Vlastní zpráva / 21. října 2022 22:20
V Emauzích proběhla konference o profesním prostředí kaplanské služby

účastníci konference o kaplanské službě
Autor: Petr Živný / Christnet.eu

Praha - Pod záštitou České křesťanské akademie a ve spolupráci s Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví, Asociací nemocničních kaplanů, Katolickou asociací nemocničních kaplanů v ČR, Vězeňskou duchovní službou, Duchovní službou AČR, Fórem kaplanských služeb a Duchovní službou Policie České republiky se 13. října vytvořilo v refektáři Emauzského opatství v Praze velmi různorodé společenství v rámci konference o kaplanské službě.

Pozvání přijali někteří katoličtí biskupové, patriarcha Církve československé husitské, členové evangelických církví, kaplanky a kaplani řady křesťanských církví, kteří působí v rozličných oblastech naší společnosti. Novinkou byla účast představitele ministerstva práce a sociálních věcí (Martin Kocanda) , ministerstva zdravotnictví (Radek Pulicar), ministerstva obrany (František Šulc), ministerstva spravedlnosti (Miroslav Roura) a ministerstva vnitra (Tomáš Kubík). Přítomen byl též generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis.

V Emauzích proběhla konference o profesním prostředí kaplanské služby

arcibiskup Grauner
Autor: Petr Živný / Christnet.eu

Program, který byl moderován Pavlem Hoškem z Evangelické teologické fakulty a psychologem Františkem Zakopalem, po úvodním přivítání Tomášem Halíkem, zahájil nový pražský arcibiskup a primas český Jan Graubner. Ve svém duchovně zaměřeném projevu kladl důraz na důležitost vlastního prožitku kaplana, který má napřed Boží slovo žít a potom jej učit a předávat na základě osobní zkušenosti. Jeho činnost se stává jakési vzájemné obdarování.

Společným jmenovatelem příspěvků hostů z vrcholných státních institucí byla snaha o co nejlepší začlenění a finanční zabezpečení kaplanek a kaplanů v jejich činnosti. Připravuje se úprava a reforma dosavadních zákonů, tak i jako zákony nové, které lépe vyjádří právo našich občanů na kaplanskou službu. Právníci Jiří Rajmund Tretera OP a Záboj Horák, kteří se již po mnoho let intenzivně zabývají legislativním zakotvením kaplanských služeb v ČR, zdůraznili, že konečným cílem pak bude dosažení konkordátu se Svatým stolcem, na kterém by participovaly i ostatní křesťanské církve v ČR. To by podle nich činnost kaplanek a kaplanů postavilo na pevný základ a garantovalo natrvalo jejich činnost daleko více, než pouhé dohody či zákony ČR, které mohou podléhat změnám. Konference byla zakončena obědem, při kterém se pokračovalo ve společných rozhovorech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)