Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Charita udělila ceny za rok 2022. Oceněn byl i arcibiskup Graubner

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 21. října 2022 23:38
Charita udělila ceny za rok 2022. Oceněn byl i arcibiskup Graubner

Arcibiskup Grauber převzal ocenění Charity ČR (21.10.2022)
Autor: www.apha.cz

Praha - V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se dnes večer udílely Ceny Charity ČR za rok 2022. Obdrželo je devět osobností především z řad dobrovolníků. Předávání cen následovalo po liturgii, které předsedal pražský arcibiskup Jan Graubner. Sám pak také jednu z cen obdržel za olomouckou arcidiecézi, kterou léta vedl. Od počátku svého působení měl jako biskup charitu na starosti a věnuje se jí také na úrovni České biskupské konference. Významným způsobem se podílel na vzniku konkrétních projektů, největší z nich je Tříkrálová sbírka, která je dnes největší sbírkou v ČR.

Za pražskou arcidiecézi ocenění dostal Stanislav Žák, zakladatel a ředitel Charity Starý Knín, kterou vede tři desítky let. Za jeho vedení se organizace rozšířila z jednoho malého střediska na středisek deset a z počtu pěti pečovatelek a zdravotních sester na zhruba 250 pracovníků a dalších charitních dobrovolníků ve farnostech.

Cenu si odnesl dobrovolník Řeckokatolické charity Andrij Penjuk, farář řeckokatolické farnosti v Karlových Varech, kaplan věznice Ostrov a dobrovolný duchovní věznice Horní Slavkov. Věnuje se také práci s dětmi a mládeží, duchovní a sociální péči o vězněné osoby a jejich rodiny, spolupráci s probační a mediační službou, péči o bezdomovce a sociálně slabé. Po vypuknutí války na Ukrajině pomáhal organizovat pomoc v Karlových Varech a okolí jak pro uprchlíky, tak i pro Ukrajince, kteří zůstali ve vlasti a bojují.

Charita ČR předala svou cenu pro letošní rok také dobrovolnici Oblastní charity Rajhrad Beatě Jandákové, dobrovolníkovi Diecézní charity České Budějovice Vladislavu Štrejnovi nebo Petře Zíkové, která je koordinátorkou dobrovolníků či Tříkrálové sbírky a působí v Oblastní charitě Hradec Králové. Cenu si převzal i vedoucí Střediska sociální prevence a humanitární pomoci Charity Litoměřice Jakub Ružbatský, ředitelka Charity Frenštát pod Radhoštěm Lenka Tabachová a Lada Vlčková, vedoucí Intervenčního centra Plzeňského kraje a Terénní krizové služby Diecézní charity Plzeň.

Charita Česká republika je nezisková humanitární organizace zřizovaná římskokatolickou církví. Je největším nestátním poskytovatelem zdravotnických a sociálních služeb v ČR.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)