Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán ohlásil, že prodloužil o další dva roky smlouvu s Čínou

Ze světa / kir / ČTK / 23. října 2022 12:07
Vatikán ohlásil, že prodloužil o další dva roky smlouvu s Čínou

Ilustrační foto: čínská vlajka
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Vatikán ohlásil, že prodloužil o další dva roky dočasnou smlouvu s Čínou o jmenování biskupů. Vatikán smlouvu uzavřel v roce 2018 a už jednou ji prodloužil v roce 2020, napsala agentura Reuters. Dohoda má ale kritiky uvnitř katolické církve, podle kterých nezmírnila perzekuci čínských katolíků ze strany úřadů. Jeden z nejviditelnějších kritiků, kardinál Joseph Zen, čelí v Hongkongu soudu kvůli údajnému financování prodemokratických protestů.

"Svatý stolec a Čínská lidová republika se dohodly po konzultacích a hodnocení, že prodlouží o další dva roky prozatímní dohodu o jmenování biskupů," uvedl Vatikán, který si od prodloužení slibuje další prohloubení vztahů s pevninskou Čínou.

Vatikán již dříve uvedl, že se dohoda týká pouze organizace katolické církve v Číně. Podle dohody papež jmenuje biskupy v Číně, se jmény ale musí souhlasit Peking. Před dohodou oficiální sdružení katolíků věrné Pekingu odmítalo autoritu papeže, což se ale po roce 2018 změnilo. Dohoda se netýká diplomatických vztahů. Vatikán je tak i nadále jediným evropským státem, který uznává Tchaj-wan.

Na dohodu ale v církvi nepanuje jednoznačný názor. Agentura Asianews, kterou zřizují katoličtí misionáři, tvrdí, že dohoda nezmírnila perzekuci členů podzemní církve, a referovala o vícero případů zadržení katolických kněží a věřících. Kritici také poukazují na to, že od platnosti dohody bylo jmenováno šest biskupů, což považují za nízký počet. Jeden z největších kritiků dohody, kardinál Zen, čelí v Hongkongu procesu, ve kterém ho čínské úřady obvinily z toho, že používal humanitární fond pro financování prodemokratických demonstrací.

Čína přerušila diplomatické vztahy s Vatikánem v roce 1951. V roce 1957 Peking založil Čínské sdružení vlasteneckých katolíků, které autoritu papeže odmítalo. Vedle sdružení v Číně funguje desítky let i podzemní katolická církev, jejíž členové jsou ale často vystaveni útlaku ze strany úřadů. Celkově se v Číně, kde žije 1,4 miliardy osob, hlásí ke katolické víře přes 12 milionů lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)