Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muzeum Kroměřížska uspořádá konferenci Židé a Morava, je určena i veřejnosti

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 8. listopadu 2022 10:00
Muzeum Kroměřížska uspořádá konferenci Židé a Morava, je určena i veřejnosti

Synagoga v Kroměříži (zničena v roce 1940)
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Kroměříž - Muzeum Kroměřížska uspořádá po třech letech konferenci Židé a Morava. Hlavním tématem 27. ročníku, který se uskuteční ve středu 9. listopadu, jsou poslední roky židovských komunit na Moravě a ve Slezsku před transporty. Konference je určena nejen odborníkům, ale i široké veřejnosti, sdělila ČTK mluvčí muzea Martina Malá.

Konference se uskuteční od 08:45 do 16:00 v konferenčním sále v budově muzea na kroměřížském Velkém náměstí. Letos poprvé ji pořadatelé zaměřují na nějaké výročí. "Vybrali jsme smutnou připomínku transportů židovských obyvatel našich zemí do ghetta Terezín. Kroměřížští Židé tam byli transportováni na přelomu června a července 1942," uvedl historik Muzea Kroměřížska Petr Pálka.

Vystoupit však mohou i badatelé, kteří se ve svých příspěvcích nedrží vybraného tématu. "Tím je podpořena tradiční a ceněná pestrost naší akce. Vedle posledních roků židovských komunit na našem území tak přednášející pojednají rovněž o židovských podnikatelích, publicistice, památkách a soužití s většinovým křesťanským obyvatelstvem," doplnil Pálka.

Poslechnout si příspěvek a diskutovat s odborníky může přijít kdokoliv, kdo se zajímá o dějiny a život židovského obyvatelstva na Moravě a ve Slezsku. Na letošní ročník se podle organizátorů přihlásilo 15 přednášejících z celé České republiky. Zastoupena je například Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy, Židovské muzeum v Praze, Moravský zemský archiv v Brně, Městské muzeum Valašské Klobouky a nechybí ani pořádající Muzeum Kroměřížska a soukromí badatelé.

"Konference se těší trvalému zájmu odborné veřejnosti. Z tradice jejích sedmadvaceti ročníků vyplývá, že zaujímá významné místo v oblasti zkoumání židovské problematiky," uvedla ředitelka Muzea Kroměřížska Martina Miláčková. Všechny příspěvky budou zveřejněny v publikaci Židé a Morava XXVII, který vyjde do roka od konání konference.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)