Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Při bohoslužbě díkuvzdání zazní na svátek 17. listopadu písně "zakázaného" umělce Mikoláška

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 17. listopadu 2022 0:04
Při bohoslužbě díkuvzdání zazní na svátek 17. listopadu písně

Básník a zpěvák Bohdan Mikolášek
Autor: SEM Přátelé Herlíkovic / Ivan Klinský

Praha - V kostele U Martina ve zdi se ve středu 17. prosince od 19:30 hodin uskuteční sváteční bohoslužba díkůvzdání. Během bohoslužby zazní také autorská píseň v podání písničkáře Bohdana Mikoláška. Bohoslužbu povede farář Bohdan Pivoňka, signatář Charty 77.

Než mu komunistický režim zakázal zpívat na veřejnosti, byl na turné s Marií Rottrovou a měl angažmá v divadle Semafor. Stále složitější situace ho donutila v roce 1982 emigrovat do Švýcarska, odkud se nyní do České republiky několikrát ročně vrací. Všechny jeho nové, polistopadové pořady, měly premiéru v kostele v centru Prahy, kde bude sváteční bohoslužba. Zde měl Mikolášek také před padesáti lety svatbu. Jeho žena Jana je evangelická farářka.

Mikoláška proslavila píseň Ticho, kterou složil v reakci na smrt Jana Palacha. „Kvůli této písni a svým postojům byl komunistickým režimem perzekvován. Nakonec s rodinou emigroval do Švýcarska. Jeho žena Jana působila v Curychu jako evangelická farářka. Ve Švýcarsku Mikolášek sloužil adventní pásmo, které bylo před několika lety provedeno také v kostele U Martina ve zdi. Při příležitosti padesátého výročí upálení Jana Palacha pak zde prezentoval requiem k poctě Jana Palacha, později provedené v Památníku Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku, který byl vybudován v Palachově rodném domě.

 

Rozhovor s Bohdanem Mikoláškem publikovaný v magazínu Christnet

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)