Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přirovnal válku na Ukrajině ke stalinskému hladomoru

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 26. listopadu 2022 23:20
Papež přirovnal válku na Ukrajině ke stalinskému hladomoru

Pokles populace na Ukrajině a v jihozápadním Rusku v letech 1929–33. Sytě červená: >25%
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Kyjev - Papež František přirovnal tento týden válku na Ukrajině ke genocidě, při níž za sovětského vůdce Josifa Stalina ve 30. letech minulého století zahynuly miliony Ukrajinců. V souvislosti s jejich utrpením také ve Vatikánu podle agentury Reuters mluvil o mučednictví. Uměle vyvolaný hladomor si u příležitosti 90. výročí v tyto dny připomíná i celá Ukrajina. 

František se k válce na Ukrajině podle ČTK vyjádřil na závěr středeční generální audience, které se na Svatopetrském náměstí účastnily tisíce lidí. Ukrajinci podle papeže trpí "mučednictvím agrese". Válku pak přirovnal ke "strašlivé genocidě" ze 30. let.

Stalinský hladomor si dnes připomínali i ukrajinští politici včetně prezidenta Zelenského. "Rusko zaplatí za všechny oběti stalinského hladomoru i za současné zločiny na Ukrajině," uvedl šéf kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní společenství, aby hladomor uznalo za genocidu.

Při hladomoru - na Ukrajině známém jako holodomor - zahynulo v letech 1932 až 1933 za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina podle odhadů historiků 3,5 až 6 milionů Ukrajinců. Katastrofu vyvolala především tvrdá politika komunistického režimu a zabavování obilí a dobytka místním obyvatelům. Některé země světa včetně Česka, stejně jako část historiků, hladomor považují za úmyslně vyvolanou genocidu.

Současný ruský režim hladomor zpochybňuje. Nedávno například nechal v Mariupolu odstranit pomník obětem.

Česká televize o hladomoru odvysílá film Pan Jones významné polské režisérky Agniezsky Hollandové, který je ke shlednutí i on-line.  

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)