Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolíci v Kongu protestují proti bojům s povstalci, kteří měli dostat miliardy od EU a USA

Ze světa / kir / ČTK / 6. prosince 2022 17:01
Katolíci v Kongu protestují proti bojům s povstalci, kteří měli dostat miliardy od EU a USA

Lidé prchají před boji v konžské válce, která si vyžádala přes 4 miliony obětí
Autor: wikipedia.org / Sylvain Liechti / Wikipedia Commons

Kinshasa - Desítky tisíc křesťanů vyšly do ulic velkých měst Konžské demokratické republiky na protest proti násilí a bojům na východě země, kde se střetává povstalecká skupina M23 s konžskou armádou. Konžská katolická biskupská konference odsoudila také údajnou podporu skupiny M23 ze strany Rwandy a "pokrytectví mezinárodního společenství", které finančně podpořilo rwandské jednotky, píše agentura Reuters.

Konžská armáda se již několik měsíců střetává s milicemi M23, které vznikly v roce 2012 z bývalých členů někdejšího tutsijského povstaleckého Národního kongresu na obranu lidu. Mnozí v Kongu viní z podpory M23 a rozdmýchávání nepokojů sousední Rwandu, což potvrdily i odborné zprávy OSN letos v srpnu. Rwanda obvinění odmítá.

Katolíci v Kongu protestují proti bojům s povstalci, kteří měli dostat miliardy od EU a USA

Kongo, druhý největší stát Afriky (zhruba jako 4x rozloha území Francie)
Autor: wikipedia.org / Connormah / Wikipedia Commons

"Říkáme ne válce, ne rozdělenému Kongu," prohlásil Blaise Emmanuel, vikář na jedné z farností v hlavním městě. Podpořil výzvu konžských katolických biskupů k demonstrování proti bojům i údajnému "pokrytectví mezinárodního společenství", konkrétně Spojených států a Evropské unie, která v letos v listopadu poskytla rwandským jednotkám 20 miliard eur (asi 490 miliard korun) na podporu v boji s islámskými povstalci v Mosambiku.

"Bojuje s námi malá země," řekl protestující farář Theophile Landu s odkazem na Rwandu. "Ale za ní stojí Spojené státy a Evropská unie. My jim říkáme, že musí s tím pokrytectvím přestat," dodal. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v srpnu označil zprávy OSN o zapojení Rwandy do konfliktu za "spolehlivé".

Protizápadní projevy byly na nedělních protestech časté, píše Reuters. Demonstrací se zúčastnili vysoce postavení politici včetně ministrů a poslanců vládní strany i opozice.

Kongo a Rwanda spolu ve snaze najít řešení konfliktu naposledy jednaly v listopadu. Jiné jednání vede regionální jednotka sedmičlenného Východoafrického společenství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)