Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Prahy přijeli zástupci evropských církví, setkali se i s premiérem Fialou

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 8. prosince 2022 13:14
Do Prahy přijeli zástupci evropských církví, setkali se i s premiérem Fialou

Setkání premiéra Fialy se zástupci evropských církví
Autor: https://twitter.com//PetrJanVins

Praha - Situace v Evropě v souvislosti s válkou na Ukrajině a s ní spojená humanitární a uprchlická krize a také krize energetická budou tématy návštěvy Komise biskupských konferencí Evropské unie (COMECE) a Konference evropských církvi (CEC) v Praze. Jejich členové se ve středu setkali s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) a členy sněmovního výboru pro evropské záležitosti.

Na programu dvoudenní návštěvy České republiky je také setkání s vedením České biskupské konference včetně pražského arcibiskupa Jana Graubnera a Ekumenické rady církví, kterou bude zastupovat její generální sekretář Petr Jan Vinš. Delegaci povedou předseda COMECE arcibiskup Jean-Claude Hollerich a prezident CEC Christian Krieger.

Na konci letošního října se už zástupci obou organizací setkali s českou velvyslankyní při EU Editou Hrdou, které představili společný dokument, v němž vyjadřují svá očekávání a perspektivy ohledně současného vývoje a politiky Evropské unie. Apelovali v něm na to, aby české předsednictví přispívalo k pokojnému a udržitelnému řešení války, podporovalo vyhlídky Ukrajiny na přistoupení k EU a přispělo k zajištění vyšetřování zodpovědnosti za všechny válečné zločiny.

V případě humanitární krize vyvolané válkou církev připomíná nutnost solidarity zemí EU s těmi členskými státy, které přijímají většinu lidí hledajících ochranu. Požaduje také garanci rovného zacházení s každým jednotlivcem, který hledá mezinárodní ochranu, a za nutné označuje zabránit obchodu s lidmi, zejména se ženami a dětmi prchajícími před válkou na Ukrajině.

Církve v dokumentu adresovaném českému předsednictví uvedly, že by Rada EU měla přispět k zajištění přístupu každého k dostupnému vytápění, podpoře místních energetických společenství v členských státech, snaze o odpojení od fosilních energií, aby se posílila nezávislost na autoritářských režimech, a urychlení přechodu k dekarbonizaci prostřednictvím Zelené dohody pro Evropu (Green Deal) a souvisejících opatření.

COMECE reprezentuje katolické biskupské konference členských zemí Evropské unie při orgánech EU. Monitoruje unijní politiku a legislativu, zejména z pohledu sociální nauky katolické církve. CEC sdružuje 113 evropských církví protestantské, anglikánské a ortodoxní tradice. Organizace vznikla po druhé světové válce ve snaze podpořit mír a sblížení evropských zemí s odlišnými politickými, ekonomickými a společenskými systémy díky spolupráci jejich církví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)