Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se před mariánským svátkem modlil za Ukrajinu a oběti holokaustu, na Východě ale neslaví

Ze světa / kir / vaticannews, red. / 8. prosince 2022 15:21
Papež se před mariánským svátkem modlil za Ukrajinu a oběti holokaustu, na Východě ale neslaví

Ilustrační foto: detail obrazu Madona a Dítě (Filippo Lippi) 1440
Autor: wikipedie.org / Wikipedie Commons

Vatikán - V předvečer katolické slavnosti Panny Marie, počaté bez poskvrny prvotního hříchu, se papež František při generální audienci dovolával Mariiny útěchy pro "trýzněné obyvatele" sužované Ukrajiny a za ty, kteří jsou dnes "zkoušeni brutalitou války". A připomněl "strašlivou událost", "Operaci Reinhardt", při níž nacisté za druhé světové války v létě 1942 vyhladili 1,7 milionu polských Židů. Paměť této události by nás měla povzbudit k mírotvorným činům, vyzval podle serveru vatikannews František.

Během generální audience, při níž papež pozdravil polské poutníky, připomněl, že před dvěma dny si Centrum pro katolicko-židovské vztahy při Katolické univerzitě v Lublinu připomnělo výročí operace "Reinhardt", o níž rozhodl německý nacistický režim a která během druhé světové války, v období od července do října 1942, vyústila ve vyhlazení téměř dvou milionů obětí, převážně židovského původu.

„Kéž vzpomínka na tuto strašnou událost v nás všech vyvolá předsevzetí a činy pro mír. A historie se opakuje, dodal papež. Podívejme se, co se dnes děje na Ukrajině. Modleme se za mír. Prosíme tě, nejsladší Matko, abys byla útěchou pro všechny, kteří jsou vystaveni krutosti války, zvláště za zmučenou Ukrajinu. Modleme se za tento trýzněný lid, který tolik trpí!"

Neposkvrněné početí není o narození Ježíše

Dogma o Neposkvrněném početí Marie v životě její matky Anny (tedy nikoli o neposkvrněném početí Ježíše, jak se někdy věřící chybně domnívají) bylo vyhlášeno papežem Piem IX. r. 1854. Vyjadřuje podle učení katolické církve, že Maria - v předjímce úkolu, který jí bude svěřen: přivést na svět Spasitele - byla vyznamenána unikátní milostí: narodila se již bez poskvrny dědičného hříchu. Významnou roli v popularizaci a přijetí dogmatu sehrála zjevení Panny Marie v Lurdech.

Pravoslavná tradice, ke které se hlásí i většina Ukrajinců, toto učení nepřijímá, neboť je jím porušena souvislost Mariina lidství s hříšným lidstvím všech lidí, a tím oslaben centrální motiv inkarnační. Po stránce dogmatické zůstává pravoslavná mariologie v "souladu prvních sedmi koncilů". Další koncily konané po rozkolu mezi Východem a Západem pravoslavná církev neuznává. Ježíšově matce přísluší toliko titul “Bohorodice” a “Věčná Panna”. Také protestantské církve se hlásí jen k učení prvních ekumenických koncilů ve své mariánské teologii a na základě biblických zmínek o sourozencích Ježíšových často zpochybňují i trvalé Mariino panenství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)