Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vyškov v bývalé unikátní synagoze pokračuje s obnovou dekorativní výmalby

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 10. prosince 2022 23:21
Vyškov v bývalé unikátní synagoze pokračuje s obnovou dekorativní výmalby

Vyškov, kostel Církve československé husitské, bývalá synagoga
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vyškov - Vyškov v bývalé synagoze pokračuje s obnovou původní dekorativní výmalby, hotová je první ze stěn. Práce by měly skončit v roce 2024, záležet ale bude na dostupnosti peněz. Radnice o tom informovala na svém webu.

Synagoga byla výjimečná tím, že je přímo na náměstí. Židovské modlitebny bývaly stavěné v ústraní nebo alespoň v bočních ulicích, na náměstích zřídka. V roce 2019 ji ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku. Objekt byl postavený v roce 1885 v maurském stylu s bohatě členěnou fasádou. Autor je neznámý.

Restaurátorské práce začaly loni na podzim. "Loňská první etapa obnášela pouze přípravu povrchu pro restaurování výmalby na jedné ze stěn interiéru. Teprve druhá letošní etapa zahrnuje kromě přípravy povrchu pro obnovu na dalších plochách také již samotné restaurování, a to na stěně směrem k sousednímu objektu. Výsledek vypadá velice hezky, a povyšuje tak bývalou synagogu na důstojnější prostor," ocenil místostarosta Josef Kachlík (STAN).

Restaurátorským pracím předcházela oprava krovu, výměna střešní krytiny a klempířských prvků i oprava stropu v interiéru synagogy. Když se připravovala oprava stropu, dalo město udělat průzkum nátěrových a omítkových vrstev, který původní dekorativní výmalby na stěnách interiéru odhalil.

Původnímu účelu synagoga nesloužila dlouho. Už v meziválečném období ji židovská obec prodala městu, které v ní zřídilo muzeum, po druhé světové válce se přizpůsobila potřebám Církve československé husitské. Na počátku devadesátých let město nechalo opravit fasádu, interiér pak v roce 2002.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)