Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Letařovicích pod Ještědem skončila první etapa záchrany barokní kostnice, jediné v kraji

Kraje: Liberecký / kir / ČTK, red. / 13. prosince 2022 12:36
V Letařovicích pod Ještědem skončila první etapa záchrany barokní kostnice, jediné v kraji

Kostel s areálem hřbitova a márnicí v Letařovicích
Autor: Jan Kirschner / Christnet.eu

Letařovice - V Letařovicích na Liberecku skončila první etapa záchrany barokní kostnice, která měla narušenou statiku. Je jediná svého druhu na severu Čech. Práce budou pokračovat na jaře, řekl ČTK předseda místního spolku Dubáci Jan Havelka. Spolek je iniciátorem záchrany márnice, v níž se nachází pozdně oltář z lidských kostí vytvořený ve druhé polovině 18. století.

"Je to kostnice toho původního významu, to jest uložení starých kostí, když se vykopal nějaký starý hrob, což se provádělo v rámci údržby hřbitova," řekl Havelka.

Márnice s kostnicí je v areálu letařovického kostela, navázaná je na hřbitovní zeď. Statiku měla budova narušenou právě kvůli "ujíždění" zdi, jež je ve svahu, a také kvůli působení vody. "Je to nejnižší místo hřbitova a při deštích tam voda přirozeně stékala," uvedl předseda spolku.

Trhlina procházející celou márnicí se objevila už před několika lety, záchranné práce začaly letos. Podle Havelky se ale museli vzdát původního plánu sevřít budovu ocelovými táhly přes podlahu. "Při prvním výkopu se zjistilo, že i pod podlahou se nachází ostatky, že to není jen ten kostěný oltář, pro který všichni Letařovice znají," řekl. Po dohodě s archeology a památkáři proto spolek projekt upravil a místo táhel řemeslníci postavili masivní opěrnou zeď tak, aby hřbitovní zeď neujížděla dál ze svahu.

Do márnice už by podle Havelky díky vybudování odvodňovacího potrubí neměla téct ani voda při deštích. Po renovaci je také cihlová podlaha v márnici a nové jsou vápenné omítky uvnitř i zvenku budovy. Na jaře příštího roku se budou dělat ještě vápenné nátěry a repase oltářní menzy, což je stůl s kostmi. Původní dřevěný stůl je uhnilý. S přeložením kostí v menze pomohou spolku antropologové. "Po dohodě s obcí se bude opravovat i měděná střecha," dodal Havelka.

Na záchraně kostnice se podílí obec, církev i dobrovolní dárci. Práce provedla firma odborníka na lidovou architekturu Matouše Kirschnera z Václavic u Hrádku nad Nisou. Ve sbírce se podařilo zatím vybrat bezmála 300.000 korun, tedy skoro polovina částky potřebné na záchranu márnice s kostnicí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)