Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Skauti rozváži betlemské světlo, přijal je i prezident Zelenskyj v Kyjevě

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 15. prosince 2022 9:57
Skauti rozváži betlemské světlo, přijal je i prezident Zelenskyj v Kyjevě

Prezident Zelenskyj se skauti
Autor: www.twitter.com

Brno, Kyjev - Skauti o víkendu přivezli do Česka betlémské světlo. Cestovali s ním z Vídně do Brna vlakem a v neděli jej oficiálně předají biskupovi v brněnské katedrále svatého Petra a Pavla na Petrově. Příští týden v sobotu jej rozvezou vlaky po celé republice. Bude to řetězová reakce, která začne v Brně, řekl za organizátory Vojtěch Žák. Betlemské světlo se mezitím dostalo i do Kyjeva a skauty přijal prezident Volodimir Zelenskyj.

Betlémské světlo je jedním z novodobých symbolů Vánoc, který vznikl v roce 1986 v Rakousku. Do Vídně se přepravuje letecky z izraelského Betléma, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. V sobotu jej rakouští skauti předávali skautským delegacím z celé Evropy ve vídeňském kostele Neuottakring při ekumenické bohoslužbě. 

Podle Žáka jde o řetězovou reakci. "Nastartuje v Brně a odtud se rozlévá všemi směry. V každém městě se pak přidávají další skupiny, které míří do dalších směrů, vlaků jsou stovky, stejně jako kurýrů," popsal. Doplnil, že do rozvozu světla je už pozdě se zapojit, skupiny skautů už jsou domluveny. "Co ale lze ještě udělat, je lokálně světlo poskytovat dál dalším zájemcům. Dá se chodit od domu k domu a světlo nabízet, nebo si někde zřídit místo, kde si lidé mohou světlo připalovat," uvedl Žák. Více informací včetně termínů a míst, kde bude světlo k dispozici, najdou zájemci na webu www.betlemskesvetlo.cz.

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po celém světě jako symbol Vánoc.

Poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do Česka se betlémské světlo dostalo po pádu komunismu a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 pod sochu svatého Václava v Praze. V roce 1990 se s myšlenkou betlémského světla seznámili brněnští skauti a na podzim téhož roku začali připravovat českou verzi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)