Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Začíná židovský svátek chanuka, na pražském nádraží Bubny zapálí první svíci rabíni Sidon a Peter

Domácí zpravodajství / kir / www.pamatnikticha.cz / 16. prosince 2022 23:46
Začíná židovský svátek chanuka, na pražském nádraží Bubny zapálí první svíci rabíni Sidon a Peter

ilustrační foto
Autor: Karel Cudlín / Památník ticha

Praha - Chanuka je jeden z významných svátků židovské tradice. Legenda vypráví o zázračném osmidenním udržení rituálního světla ve znovudobytém chrámu za povstání Makabejských v Jeruzalémě před více než 2 100 lety. Světlo devítiramenného svícnu se v časové posloupnosti roku blíží křesťanským vánočním tradicím, letos se s nimi dokonce kryje.

Osmidenní židovský svátek začíná v neděli 18. prosince, kdy Památník ticha organizuje od 18 hodin chanukové setkání Světlo nové naděje na pražském nádraží Bubny. Přes něj odcházeli lidé před více než osmdesáti lety do ghett pro svůj židovský původ, často ve svých rodinách udržovali obě tradice. 

První svíci za hudebního doprovodu rozsvítí společně zemský rabín Karol Efraim Sidon a vrchní pražský rabín David Peter, kteří uvedou tento akt i slovem. O hudební doprovod se postará orchestr Šarbilach, autorem designu chanukového svícnu je exkluzivně pro Památník ticha David Vávra.

Svíce na Bubnech bude zapálena historicky již počtvrté a v této podobě naposledy, protože má dojít k přestavbě místa a výstavbě nové budovy Památníku ticha. Organizátoři při příležitosti chanuky zároveň zpřístupní v tuto neděli od 15 do 20 hodin část unikátní expozice Album G.T. představující doposud nezveřejněné fotografie a nově objevené osudy lidí z ghetta Terezín. Vstup na akci Světlo nové naděje i na výstavu je pro veřejnost zdarma.

Výstava, kterou Památník ticha zpřístupní na první chanukový den, letos veřejnosti představila celkem 41 nově objevených fotografií z ghetta Terezín nalezených v pozůstalosti bývalého redaktora Československého rozhlasu Milana Weinera. Expozice zahrnovala i osm velkoformátových fotografií obyvatel tehdejšího ghetta, po jejichž identitě organizátoři výstavy ve spolupráci s řadou historiků, institucí i širokou veřejností více než rok pátrali.

Akci Světlo nové naděje organizuje Památník ticha, příspěvková organizace Ministerstva kultury, ve spolupráci se Židovskou obcí Praha, Městskou částí Praha 7, Správou železnic a Centrem současného umění DOX. Organizátorem výstavy Album G. T. je Památník ticha, partnery výstavy jsou Městská část Praha 7, Židovské muzeum v Praze, Památník Terezín, Paměť národa, Přírodní škola, Česká centra, Správa železnic a Institut Terezínské iniciativy. Mediálním partnerem výstavy je Česká televize.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)