Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Meditačními a duchovními kurzy v kolínském klášteře ročně projdou stovky lidí

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 20. prosince 2022 12:00
Meditačními a duchovními kurzy v kolínském klášteře ročně projdou stovky lidí

kapucinský kostel s areálem kláštera v Kolíně
Autor: www.cestyapamatky.cz

Kolín - Meditačními a duchovními kurzy, které nabízí Centrum spirituality sídlící v kolínském klášteře, ročně projdou stovky účastníků. Velmi oblíbené jsou například pobyty v ústraní a tichu, uvedl psychoterapeut a ředitel centra Oldřich Jirsa. Podle něj období covidu vystřídal mezi lidmi strach z blízkosti války posílený v druhé polovině letošního roku obavami z prudkého nárůstu životních nákladů a v nejisté době mají lidé potřebu o věcech víc přemýšlet. Hlavní motivace, proč lidé přichází do Centra spirituality, jsou ale niternější než jen to, co se děje kolem, uvedl Jirsa.

Péče o duši má podle něj stejný význam v dobách krize i mimo ni. "Podobně jako si čistíme zuby, měla by fungovat i péče o duši," řekl Jirsa. Lidé podle něj často volí pobyt v klášteře kvůli tomu, že si chtějí odpočinout. "Ale tohle je docela náročná práce a ztišení nemusí nutně znamenat jen opravdové ticho všude kolem, ale spíš vytržení ze stereotypu," doplnil s tím, že v některých kurzech se rozjímá i několik hodin.

Centrum spirituality funguje v Kolíně zhruba tři roky, zřizuje ho Česká křesťanská akademie. Klášter se zahradou a lůžky zhruba pro 40 lidí vlastní kapucínský řád. Plánují objekt v budoucnu zrekonstruovat. "Společně připravuje poměrně velký projekt, covid nás v přípravách trochu zdržel, ale v příštím roce by to mohlo být hotové, pak se začne řešit financování,“ řekl Jirsa, který vede centrum od loňského roku. Projekt podle něj počítá s rekonstrukcí a rozvojem kláštera na dalších 20 až 30 let, mělo by jít o investici kolem 200 až 300 milionů korun. Návrh na úpravy kláštera vzešel z architektonické soutěže, počítá se v něm například i s návratem k původním celám. Klášter by podle Jirsy mohl být středoevropským centrem pro duchovní cvičení.

"V Česku jsou podobná místa asi čtyři, takže lidi se sem sjíždějí i z velké dálky, z Moravy i ze Slovenska," řekl Jirsa. Zpravidla tří- až čtyřdenní kurzy v létě doplňují delší duchovní cvičení. Pobyt v jednolůžkovém pokoji vyjde na 1700 korun noc, v třílůžkovém na 700 korun. "Z toho pokryjeme běžný provoz a opravy, na další rozvoj musíme využívat dary," doplnil Jirsa. Dary podle něj tvoří zhruba třetinu příjmů. Mezi klienty kláštera jsou mladí lidé, studenti, ale i starší lidé, kteří hledají místo ve světě nebo prostor, kde například napsat knihu. U některých kurzů platí přísné dodržování ticha, v některých je hlavní částí sdílení. Podle Jirsy je zájem o kurzy poslední dobou velký a volná místa nabízí až v jarních termínech.

Barokní budova kolínského kláštera postavená v letech 1666 až 1671 těsně sousedí s kostelem Nejsvětější trojice. Klášter byl v roce 1950 uzavřen a po adaptaci v letech 1950 až 1953 v něm byl do roku 1990 internát obchodní akademie. V roce 2019 přešel kostel do majetku římskokatolické farnosti, klášter zůstal v majetku kapucínského řádu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)