Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biden při oslavě chanuky odsoudil antisemitismus a mlčení o něm

Ze světa / kir / ČTK / 21. prosince 2022 0:23
Biden při oslavě chanuky odsoudil antisemitismus a mlčení o něm

prezident USA Joe Biden
Autor: Wikipedia.org / Adam Schultz / Creative Commons

Washington - Americký prezident Joe Biden odsoudil antisemitismus při pondělní oslavě v Bílém domě, která se konala u příležitosti osmidenního židovského svátku světel chanuky. Prezident v této souvislosti vyzval Američany, aby tváří v tvář antisemitismu nemlčeli, ale bojovali proti němu. 

"Dnes musíme všichni jasně a důrazně říci, že antisemitismus a všechny formy nenávisti a násilí v této zemi nemají v Americe bezpečné útočiště. Tečka," řekl Biden, který je po Johnu F. Kennedym druhým katolickým prezidentem USA. Rovněž uvedl, že "mlčení znamená spoluvinu". "Nebudu mlčet a Amerika nebude mlčet," řekl.

Bílý dům má podle Bidena letos poprvé vlastní menoru, svícen zapalovaný během chanuky. "Bílý dům nikdy neměl vlastní menoru, až doposud. Nyní je to ceněný kus tohoto domu, dnes večer vašeho domu," řekla první dáma Jill Bidenová hostům.

Biden se k antisemitismu vyjádřil v době, kdy je počet jeho hlášených případů v USA na vzestupu. Minulý týden prezident oznámil záměr vypracovat národní strategii pro boj s antisemitismem. Tato problematika se v posledních týdnech dostala na titulní strany amerických novin poté, co bývalý republikánský prezident Donald Trump ve svém sídle na Floridě hostil krajně pravicového komentátora Nicka Fuentese a rappera Yeho, dříve známého jako Kanye West. Oba tito muži čelí kritice za antisemitské výroky.

Loni podle Ligy proti hanobení (ADL) se v USA odehrál největší počet antisemitských incidentů, včetně vražd, fyzických útoků, obtěžování a vandalismu, od doby, kdy tato organizace začala před 40 lety shromažďovat záznamy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)