Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V německém Rostocku začalo evropské setkání mladých s komunitou z Taizé

Ze světa / kir / / 28. prosince 2022 12:59
V německém Rostocku začalo evropské setkání mladých s komunitou z Taizé

Ilustrační foto: vitráž v kostele Smíření v Taizé (autor: bratr Éric)
Autor: Flickr.com / Emmanuel Cattier

Rostock - Od 28. prosince do 1. ledna se bude konat 45. evropské setkání, která již tradičně pořádá komunita z Taizé. Letos setkání přivítá město Rostock a jeho okolí v severovýchodním Německu. „Máme radost, že lidé z Rostocku a jeho okolí budou mít příležitost setkat se s mladými lidmi z celé Evropy. I když jsme každý jiný, můžeme v církvi i za jejími hranicemi být znamením důvěry a pokoje. Je to pouť důvěry, která se dotkne našich srdcí a může nás posunout na cestě pokoje,“ uvedl představený komunity z Taizé bratr Alois.

Setkání "na živo" se obnovuje po dvouleté covidové přestávce. V minulém roce proběhlo kvuli epidemickým omezením převážně digitálně v Taizé a v Turíně. 

Volbu Rostocku uvítali i představitelé místních církví. „Děkuji bratřím z Taizé, že se rozhodli uspořádat toto setkání v Rostocku a okolním regionu, tedy poprvé mimo některou velkou metropoli. Je to pro nás velká příležitost, že můžeme v našem regionu přivítat tisíce mladých lidí z celé Evropy, mladých lidí, kteří se přijíždějí společně modlit, zpívat a setrvávat v tichu,“ napsal Tilman Jeremias, protestantský biskup Meklenburska a Pomořanska.

"V Rostocku si bratři z Taizé vybrali skutečně evropské místo. Hanzovní město má vliv po celém Baltu. Jeho univerzita je místem vzdělávání a domovem mnoha mladých lidí, místních i zahraničních. Mezi křesťanskými církvemi panuje velmi dobré porozumění, které je zdrojem spirituality a víry. Společná modlitba, zpěv, ticho – jsem rád, že duch Taizé letos zavítá do Rostocku,“ dodal Stefan Heße, hamburský katolický arcibiskup.

Rostocký region není z hlediska církevního života tak nasycený jako třeba Wrocław, Turín, Madrid nebo Basilej – místa posledních evropských setkání. Právě tuto skutečnost bratři uviděli jako příležitost: jít na místo, kde nebude všechno jako v minulosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)