Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

František, Biden i evropští státníci vzdávají hold zemřelému Benediktu XVI.

Ze světa / kir / ČTK / 31. prosince 2022 20:52
František, Biden i evropští státníci vzdávají hold zemřelému Benediktu XVI.

Papež František a emeritní papež Benedikt XVI.
Autor: Vaticannews.com

Berlín/Řím/Paříž/Londýn - Za ušlechtilého a dobrého člověka, který byl darem pro katolickou církev i svět, označil papež František svého předchůdce Benedikta XVI., který dnes zemřel ve věku 95 let. Hold bavorskému rodákovi, který stál v čele církve v letech 2005 až 2013, vzdali i mnozí evropští státníci nebo americký prezident Joe Biden. Zesnulého vyzdvihují jako velkého teologa nebo obránce "tradičních hodnot".

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, zemřel dnes dopoledne ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae. V roce 2013 se stal prvním papežem za zhruba 600 let, který na svou funkci rezignoval.

"S dojetím vzpomínáme na jeho osobnost, tak šlechetnou, tak dobrou. A cítíme v našich srdcích velkou vděčnost, vděčnost Bohu za to, že ji daroval církvi a světu," citovala Františka agentura Reuters. Argentinský papež se poprvé ke smrti svého předchůdce vyjádřil při obřadu ve Svatopetrské bazilice, přičemž vyzdvihl "oběti" německého rodáka "pro dobro církve".

Krátce nato přišla kondolence od Bidena, který je druhým katolickým prezidentem v dějinách USA. "Bude se na něj vzpomínat jako na renomovaného teologa, jenž celý svůj život zasvětil církvi, veden svými principy a vírou. Jak poznamenal během své návštěvy v Bílém domě v roce 2008, 'potřeba globální solidarity nikdy nebyla naléhavější, mají-li všichni lidé žít způsobem hodným jejich důstojnosti,'" uvedla americká hlava státu.

Bývalý papež Benedikt XVI. patřil mezi přední intelektuální osobnosti této doby, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Na twitteru uvedl, že si ho velmi vážil. Podle prezidenta Miloše Zemana svět opustila významná osobnost, která se svým mimořádným vzděláním, intelektem i lidským přístupem zapsala do srdcí lidí. Smrt někdejší hlavy katolické církve označil v reakci pro ČTK za obrovskou ztrátu bývalý prezident Václav Klaus.

"Jako 'německý' papež byl Benedikt XVI. pro mnohé, a to nejen v této zemi, mimořádným církevním představitelem. Svět přichází o formativní osobnost katolické církve, argumentační osobnost a chytrého teologa. V myšlenkách jsem s papežem Františkem," napsal předtím na twitteru německý kancléř Olaf Scholz.

Italská premiérka Giorgia Meloniová označila Benedikta za "velikána víry a rozumu" a "velkého muže, na kterého dějiny nezapomenou". Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Benedikt usiloval "duchem i inteligencí o více bratrský svět".

Pro britského premiéra Rishiho Sunaka byl Benedikt "velkým teologem", jehož návštěva Spojeného království v roce 2010 představovala historický okamžik pro katolíky i nekatolíky v zemi. Britský král Karel III. zase ocenil "neutuchající snahy" zlepšovat vztahy mezi katolíky a protestanty.

Za "silný signál" označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová Benediktovo odstoupení z papežské funkce před bezmála deseti lety. "Sám sebe vnímal především jako služebníka Boha a jeho církve. Když mu ubyly fyzické síly, sloužil dále silou svých modliteb," napsala.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v kondolenčním příspěvku zopakovala známý Benediktův citát: "Lidská osoba nachází svou dokonalost v hledání a milování toho, co je pravdivé a dobré".

Moskevský patriarcha Kirill v prohlášení uvedl, že Benedikt přispěl v době svého pontifikátu k výraznému sblížení katolické a pravoslavné církve. Vyzdvihl také jeho "obranu tradičních hodnot v sekularizovaném světě", kterou ve vlastní kondolenci zmínil také ruský prezident Vladimir Putin. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského byl Benedikt "vynikajícím teologem, intelektuálem a obhájcem obecně platných hodnot".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)