Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zelenskyj vyzdvihl Kyjevskopečerskou lávru, kde se poprvé po staletí sloužilo v ukrajinštině

Ze světa / kir / ČTK / 9. ledna 2023 9:28
Zelenskyj vyzdvihl Kyjevskopečerskou lávru, kde se poprvé po staletí sloužilo v ukrajinštině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Autor: The Presidential Office of Ukraine

Kyjev -  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poblahopřál všem, kdo si připomínají Kristovo narození. Mnoho pravoslavných křesťanů slaví Vánoce 6. a 7. ledna. Na tato data totiž svátek připadá podle juliánského kalendáře, kterého se pravoslavná církev drží, zatímco západní církev přijala v 16. století gregoriánský kalendář.

Zelenskyj ve svém vánočním projevu k národu vyjádřil potěšení nad tím, kolik lidí dorazilo na bohoslužbu do Kyjevskopečerské lávry. Dva chrámy v tomto proslulém kyjevském klášteru, které byly donedávna podřízené moskevskému patriarchátu, totiž přešly zpět do rukou státu. "Je velmi důležité, že v lávře dnes zazněla a bude znít upřímná modlitba za Ukrajinu a že nikdo v lávře už nebude z ukrajinského dělat něco cizího," sdělil Zelenskyj. Vánoční bohoslužbu v místním hlavním Uspenském chrámu sloužil metropolita Epifanij z Pravoslavné církve Ukrajiny.

Zelensky pozastavil občanství duchovním údajně spojených s Moskvou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden také pozastavil ukrajinské občanství 13 duchovním Ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu. Podle ukrajinských médií jde o vysoce postavené církevní představitele, napsala agentura Unian. Kyjev církev, která dříve uznávala moskevský patriarchát, podezírá z podpory války na Ukrajině. Ukrajinské tajné služby v poslední době prohledaly řadu jejích klášterů a kostelů.

Na seznamu církevních představitelů, kterým se pozastavuje občanství, je podle agentury Unian například metropolita Ionafan, kterého úřady podezírají z vlastizrady. Ukrajinská prezidentská kancelář však seznam nezveřejnila, poněvadž obsahuje osobní údaje.

Pod názvem Ukrajinská pravoslavná církev moskevského patriarchátu vystupovala na Ukrajině Ruská pravoslavná církev, která se zde po léta snažila získat vliv, uvádí web projektu Ukrainer. V květnu se ale Ukrajinská pravoslavná církev moskevského patriarchátu s Moskvou rozešla a odsoudila ruskou agresi proti Ukrajině. Pravoslavnou církev na Ukrajině nyní představují dvě organizace - Pravoslavná církev Ukrajiny, která dříve spadala pod konstantinopolský patriarchát, než získala v roce 2019 autokefalitu, a Ukrajinská pravoslavná církev, která se oddělila od moskevského patriarchátu, vysvětluje organizace Carnegie na svém webu. Média druhou jmenovanou nadále označují jako Ukrajinskou pravoslavnou církev moskevského patriarchátu.

Ruská pravoslavná církev v čele s moskevským patriarchou Kirillem válku na Ukrajině podporuje. Kirill ve čtvrtek vyzval obě strany, aby dodržovaly 36hodinové vánoční příměří vyhlášené Putinem. Západní analytici vyhlášení klidu zbraní označili za ruskou informační operaci a Ukrajina za pokrytectví. Moskva tvrdila, že příměří dodržuje, podle zpráv z Ukrajiny ale ruské síly pokračovaly během svátku v ostřelování.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)