Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel profesor Holeton, kanadský anglikán a specialista na liturgii české reformace

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 12. ledna 2023 11:42
Zemřel profesor Holeton, kanadský anglikán a specialista na liturgii české reformace

prof. David R. Holeton (1948-2023)
Autor: https://www.facebook.com/htf.cuni

Praha -

Dne 6. ledna zemřel v Praze ve věku nedožitých 75. let po dlouhé těžké nemoci teolog kanadského původu profesor Dr. David Ralph Holeton (nar. 1948). Profesor Holeton působil původně na Trinity College v kanadském Torontu, kde v letech 1993-1995 byl děkanem tamní teologické fakulty.

Jeho specializací byly dějiny liturgie v období české reformace, což jej přivedlo v 1997 do Prahy, kde působil na Husitské teologické fakultě UK v Praze až do svého penzionování. Jeho domovská fakulta, kde krátkou dobu působil i jako děkan, o úmrtí informovala na svých internetových stránkách. 

Profesor Holeton sloužil i jako anglikánský a starokatolický duchovní a prezident Societas Liturgica. Zabýval se dějinami české reformace, sakramentální teologií a liturgikou. Svého času působil též jako externí učitel na Evangelické teologické fakultě v Praze. Editoval také staré liturgické texty českého původu. Mimo jiné se podílel na vydaní kritické edice Jistebnického kancionálu, nejvýznamnější hudební památky husitství. Řada jeho kratších teologických a liturgických textů vyšla v časopise Getsemany.

Pohřeb se uskuteční pouze v úzkém kruhu. Rozloučení pro veřejnost je plánováno během března.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)