Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé si připomněli výročí upálení Jana Palacha. Na Václavák přišel i Petr Pavel

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 16. ledna 2023 23:58
Lidé si připomněli výročí upálení Jana Palacha. Na Václavák přišel i Petr Pavel

Pomník pod Národním muzeem, kde se Jan Palach zapálil
Autor: Wikipedia.org / Hans Weingartz / Creative Commons

Praha - 16. ledna před 54 léty se upálil student Jan Palach. Palach chtěl svým činem vyburcovat Čechoslováky k odporu proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy a normalizaci. Těžce popálený mladík zemřel 19. ledna 1969.

K jeho památníku u Národního muzea na pražském Václavském náměstí, kde se Palach zapálil, položil věnce předseda Senátu Miloš Vystrčil (za ODS), senátor Jiří Drahoš (za STAN), místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (za ANO) a další politici i řada dalších lidí všech generací. Pro dnešní mladé lidi podle šéfa Senátu může být Palach příkladem v tom, aby sledovali, zda nedochází k potlačování svobod. 

Večer se na stejném místě zastavil i prezidentský kandidát Petr Pavel. "Dnes si připomínáme výročí upálení se Jana Palacha. Je-li mladý člověk v situaci, že hodnoty, kterým věří, není možné naplnit, a nevidí jiný způsob probuzení společnosti než takovýto čin, je to asi ta největší symbolika, jakou si dokážu představit. Myslím si, že bychom si to měli připomínat právě proto, aby se něco takového už nemuselo opakovat," řekl Pavel.

Filmové zpracování života a smrti Jana Palacha

V roce 2013 vznikla třídílná filmová série Hořící keř, která je inspirovaná právě osudem a činem Jana Palacha. Režie se ujala Agnieszka Hollandová. Těší se několika ocenění – v tuzemsku získal 11 Českých lvů, drama získalo také hlavní cenu mezinárodního filmového festivalu v čínském Hongkongu.

Několik posledních měsíců Palachova života sleduje také životopisný film Jan Palach z roku 2018 v režii Roberta Sedláčka. Česká televize pak na svém webu archivuje dokumentární pořad o Janu Palachovi, nebo záznam koncertu requiem Bohdana a Jany Mikoláškových z Památníku Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku, který byl vybudován v jeho rodném domě.

Po smrti Jana Palacha složil Bohdan Mikolášek píseň Ticho, která odrážela pocity a nálady lidí v druhé polovině ledna roku 1969. Píseň Ticho byla velmi brzy zakázána a nesměla se hrát. Společně se svou manželkou Janou, evangelickou farářkou, vytvořil koncertní pořad v liturgické struktuře zpívané mše věnovaný památce Jana Palacha vycházející z písně Ticho a dalších skladeb.

Jak se s Palachovým činem musel vypořádat ve své farářské službě a v pohřebním kázání vzpomínal prof. Jakub S. Trojan z Evangelické fakulty UK pro projekt Pamět národa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)