Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi vynesla přes 38 milionů korun

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 28. ledna 2023 19:38
Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi vynesla přes 38 milionů korun

Ilustrační foto
Autor: Trikralovasbirka.cz

Olomouc - Tříkrálová sbírka na území olomoucké arcidiecéze (ACHO), kde tato tradice v roce 2000 vznikla, vynesla letos 38,46 milionu korun. Jde o dosud nejvyšší částku. Všechny kasičky již organizátoři rozpečetili, řekl včera ČTK koordinátor sbírky Marek Navrátil. Výtěžek charita věnuje na přímou sociální pomoc jednotlivcům či rodinám v obtížné životní situaci, ale i na své projekty sociálních a zdravotních služeb, které pomáhají seniorům, lidem s postižením či lidem bez domova.

Letos bylo 5861 úředně zapečetěných sbírkových pokladniček. "S nimi koledovalo více než 20.000 dobrovolníků, dospělých i dětí. Až na menší problémy, způsobené nemocností nebo lokálním nedostatkem dobrovolníků, se koledovalo ve všech městech a obcích," uvedl Navrátil.

Letošní výnos koledy za ACHO je nakonec o 20 procent vyšší než loňský. "Nečekal jsem to. Takový nárůst je až šokující," uvedl ředitel ACHO Václav Keprt. Poděkoval koledníkům a také dárcům za jejich důvěru, která podle něj charitu zavazuje. Na výši výnosu se podle ředitele ACHO nejvíce podepisuje práce charity i solidarita dárců. "Lidé vnímají ekonomické informace. Mnohé domácnosti mají finanční problémy. Vnímají to i u svého okolí. Domnívám se, že právě i to motivuje k větší solidaritě," dodal Keprt.

Nejvyššího výnosu v ACHO dosáhla ve Zlínském kraji Charita Uherské Hradiště, která vykoledovala 3,56 milionu korun. V Olomouckém kraji pak dárci nejvíce podpořili Charitu Olomouc a to částkou 2,38 milionu korun.

První Tříkrálová sbírka se z podnětu tehdy olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera konala již v roce 2000, ale jen na území olomoucké arcidiecéze. Od roku 2001 se rozšířila ve všech diecézích republiky. V roce 2021 se kvůli covidové pandemii sbírka nekonala formou koledování tříkrálových skupinek, ale pouze přes statické pokladničky, DMS, sbírkové konto a darovací bránu na webu sbírky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 88)