Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálová sbírka letos vynesla rekordních 161,3 milionu korun

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. února 2023 6:58
Tříkrálová sbírka letos vynesla rekordních 161,3 milionu korun

Tříkrálová sbírka - sčítání
Autor: praha.charita.cz

Praha - Tříkrálová sbírka letos vynesla 161,3 milionu korun, což je nejvíce v její historii. Na této částce mají největší podíl charitní koledníci – do více než 26.400 pokladniček vykoledovali 155 milionů korun. Peníze tradičně poputují na pomoc seniorům, lidem bez domova, nevyléčitelně nemocným nebo lidem ve složité životní situaci. V tiskové zprávě to uvedla pořádající Charita ČR.

Koledování tří králů se zapečetěnými charitními pokladničkami v ulicích se konalo na počátku ledna, poté následovalo jejich úřední rozpečeťování. Možnost přispívat do Tříkrálové sbírky však mají lidé po celý rok. Detailní letošní výsledky v jednotlivých lokalitách jsou na webu Tříkrálové sbírky, stejně jako výsledky koledy z předchozích let.

Do nejrozsáhlejší sbírkové akce v České republice se zapojily tisíce dobrovolníků, kteří navázali na starodávný lidový obyčej tříkrálové koledy. Tříkrálová sbírka se koná celostátně od roku 2001.

"Nejen celkový letošní výnos, ale i 'skok' oproti loňskému ročníku je rekordní. Velmi za tento skvělý výsledek děkuji tisícům dobrovolníků, dětem, mládeži, dospělým organizátorům i našim koordinátorům, a zejména všem štědrým dárcům za příspěvek i za důvěru. Díky finančním darům budeme moci účinně pomáhat lidem v nouzi, protože právě jim je výnos Tříkrálové sbírky určen," uvedl Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Peníze putují na centrální sbírkový účet. Odtud je výtěžek sbírky vždy rozdělován tak, že 65 procent peněz se vrací místním Charitám, kde byly peníze vykoledovány, 15 procent je určeno na velké nadregionální projekty, desetina výtěžku směřuje na pomoc do zahraničí, pět procent využije na své projekty Charita ČR a pět procent tvoří režie sbírky.

První ročník sbírky se uskutečnil v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. Tříkrálová sbírka se stala nejúspěšnější sbírkou v České republice. Od roku 2001 výnos sbírky každoročně stoupá. V lednu 2019 překročil 122 milionů korun, v roce 2020 již 133,8 milionu korun. Výjimkou byl předloňský covidový rok 2021, kdy nebylo možné osobní koledování. I přesto se různými formami koledy podařilo vybrat 81,5 milionu korun. V loňském roce se opět mohlo koledovat a výsledek činil 141,4 milionu korun.

Ti, kdo ještě chtějí přispět, tak mohou učinit on-line darováním na webu www.trikralovasbirka.cz prostřednictvím platební brány. Při vyplňování údajů lze vybrat konkrétní Charitu, které chce dárce přispět.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)