Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Židé vozí do Holešova knihy rabína Šacha, studovna v tamní synagoze se rozrůstá

Kraje: Zlínský / juml / ČTK / 8. února 2023 16:41
Židé vozí do Holešova knihy rabína Šacha, studovna v tamní synagoze se rozrůstá

Ilustrační foto: interiér Šachovy synagogy v Holešově
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Holešov (Kroměřížsko) - Holešovská studovna rabína Šacha, jednoho z největších židovských učenců, se rozrůstá o knižní dary. Do tamní synagogy je přivážejí zbožní Židé, kteří mnohdy cestují přes půl světa, aby se pomodlili u hrobu této významné osobnosti, sdělila ČTK Dana Podhajská z Městského kulturního střediska v Holešově. Šach, vlastním jménem Šabtaj ha-Kohen, zemřel v roce 1663 v Holešově, kde před smrtí působil jako rabín.

Správce synagogy Vratislav Brázdil považuje přivážení knih za zajímavou reakci věřících. Vzešla podle něj ze skutečnosti, že synagoga, která nese Šachovo jméno, poutníkům nabízí jinde nevídané zázemí k samostudiu. Vedle historických svazků rabínových knih se tak rozšiřuje i kolekce knih vydaných v současné době. "Poslední knihu jsme dostali po Novém roce a přivezli ji Židé z New Yorku. Jedná se o kousek ve velmi pěkné vazbě. Mohu říci, že většina nových knih, které jsme dostali, vypadá hezky. Svědčí to o tom, jak moc jsou pro Židy důležité," řekl Brázdil.

Židé studovnu znají díky opakovaným návštěvám Holešova, případně se o ní dozvěděli od jiných poutníků. Všechny knižní dary jsou v druhém patře synagogy vystaveny k prohlédnutí i ke studiu, ale ne všechny tam zůstanou. Správce památky nedávno dostal od zbožného muže 40 brožurek Šachova shrnutí biblických přikázání. "Jsou to drobné knížečky, které mám darovat zase jiným Židům, kteří toto místo navštíví. Když vidím, že by někdo rád něco odvezl z Holešova, dostane malý dárek," uvedl Brázdil.

Studovna rabína Šacha vznikla v Šachově synagoze v roce 2016. Funguje jako expozice a studovna zároveň a prezentuje historická i současná vydání všech knih, které napsal holešovský rabín. Nechybí ani varianty jeho stěžejního díla Siftej Kohen, tedy Rty knězovy, což je Šachův komentář židovského právního kodexu Šulchan aruch, který se dodnes studuje na rabínských školách. Synagoga vlastní vydání z roku 1677 a dokonce i vydání z roku 1663. Je to zároveň nejstarší kniha ve sbírce, která se stále zvětšuje.

Před Vánocemi do ní přibyl titul Nekudot ha-kesef, tedy Tečky stříbra, vydaný v roce 1790. Je to Šachova kritika komentáře právního kodexu z pera jiného významného rabína ze Lvova. "Tato kniha se vyskytuje velmi zřídka. I přesto se podařilo v minulosti získat vydání z roku 1715 a 1770," uvedla Podhajská. Z nejmladších knih stojí podle ní za zmínku například Šachova kniha Druš jakar, tedy Věž útěchy, která byla jako jediná z rabínových knih přeložena do češtiny. "Knihy ve studovně slouží primárně židovským poutníkům ke studiu a k rozjímání. Pro běžného turistu mohou být zajímavým zážitkem. Podobný památník totiž v jiných českých a moravských synagogách neexistuje," doplnila Podhajská.

Ve dnech 21. a 22. února si židovský svět připomene 361. výročí smrti rabína Šacha. Při této příležitosti jeho hrob na holešovském židovském hřbitově zřejmě navštíví stovky zbožných poutníků z celého světa. Přijíždějí každý rok.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 81)