Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Anglikánští kněží budou moci žehnat homosexuálním párům. Svatební obřady nadále možné nejsou

Ze světa / kir / ČTK, red. / 9. února 2023 23:39
Anglikánští kněží budou moci žehnat homosexuálním párům. Svatební obřady nadále možné nejsou

zasedání synodu anglikánské církve v Yorku (únor 2023)
Autor: Church of England / Max Colson

Londýn - Anglikánská církev podpořila návrh, aby její kněží mohli žehnat homosexuálním párům. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC i oficiální portál anglikánské církve v Anglii. Postoj anglikánské církve vůči sňatkům homosexuálů ovšem zůstává stejný a homosexuální páry v anglikánských kostelech nadále nebudou moci vstoupit do manželství. Vzhledem k autonomii jednotlivých anglikánských oblastí se jedná o rozhodnutí pouze provincie v Anglii. V řadě zemích Afriky žehnání i nadále možné není. Ve Skotsku anglikáni naopak umožnují i církevní sňatky. 

Plán ohledně žehnání homosexuálním párům byl předložen biskupy minulý měsíc. Podle kritiků (například evangelikální platformy v církvi) krok zachází až příliš daleko, jiní naopak namítají, že není dostatečně vstřícný. Návrh byl však schválen synodem jednajícím v severoanglickém Yorku. Kněží budou mít možnost žehnat homosexuálním párům, ale mohou se z toho vyvázat. První požehnání by se mohlo uskutečnit v létě.

"Jsem opravdu rád, že nyní budeme moci v kostele žehnat párům stejného pohlaví, které žijí ve věrném občanském sňatku, nebo registrovaném partnerství," řekl v pořadu BBC arcibiskup z Yorku Stephen Cottrell. "Zároveň jsem ale rád, že věříme, že existuje cesta, jak v církvi udržet pohromadě ty, kteří s čistým svědomím nebudou moci takové služby poskytovat. Nebude to snadné, ale jsme k tomu odhodláni," dodal.

Biskupové nyní dokončí znění nových modliteb a před červencovým zasedáním synodu také vydají nové pokyny k tomu, zda homosexuální duchovní musí držet celibát, napsal web BBC.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)