Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nikaragujský biskup, který odmítl deportaci, byl odsouzen na 26 let ve vězení

Ze světa / kir / ČTK / 12. února 2023 15:40
Nikaragujský biskup, který odmítl deportaci, byl odsouzen na 26 let ve vězení

Nikaragujský biskup Rolando Álvarez
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Managua - Nikaragujský soud odsoudil katolického biskupa Rolanda Álvareze k více než 26 letům trestu odnětí svobody. Soud rozhodl ve zrychleném řízení pouhý den poté, co tento duchovní a kritik prezidenta Daniela Ortegy odmítl deportaci do Spojených států spolu s dalšími propuštěnými politickými vězni, napsala agentura Reuters.

Álvarez byl odsouzen za podkopávání národní integrity a šíření nepravdivých zpráv. Bude mu také uložena pokuta a bude zbaven nikaragujského občanství.

Policie zatkla Álvareze, biskupa diecéze Matagalpa, loni v srpnu poté, co se spolu s dalšími kněžími na několik týdnů zabarikádoval na církevním pozemku. Álvarez byl mezi 222 politickými vězni, které se Ortegova vláda nečekaně rozhodla ve čtvrtek propustit. Odmítl ale nastoupit do letadla směřujícího do USA.

Represe v Nikaragui zesílily po protivládních demonstracích v roce 2018, které žádaly odstoupení Ortegy a uspořádání svobodných voleb. Při jejich potlačování tehdy zemřelo několik stovek lidí. Režim odsoudil i několik opozičních předáků před prezidentskými volbami v roce 2021, někteří z nich totiž měli šanci porazit Ortegu. Ten je prezidentem od ledna 2007 a u moci se drží právě i díky potlačování opozice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 88)