Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církevní představitelé v Sýrii vyzvali k trvalému ukončení sankcí

Ze světa / / Vatican News, Tisková zpráva Rady EU / 15. února 2023 9:05
Církevní představitelé v Sýrii vyzvali k trvalému ukončení sankcí

Ilustrační foto

Vatikán, Aleppo,Sýrie - Americká vláda v pátek oznámila rozhodnutí zrušit mezinárodní sankce proti Sýrii na dobu 180 dní, aby umožnila přísun pomoci do oblastí postižených katastrofálním zemětřesením. Představitelé tří hlavních církví v Sýrii - patriarchové řeckokatolické, antiochijské řeckopravoslavné a syrskokatolické církve - zveřejnili v úterý 7.2. dopis, kde vyzývají k okamžitému ukončení všech sankcí.

K této výzvě se připojil také syrský františkán Firas Lufti. Mezinárodní společenství má povinnost "podívat se na naši realitu zpříma, a ne ji pouze předstírat, že ji vidí, jako tomu bylo v minulosti." V rozhovoru s Andreou De Angelis z Vatican News upozornil na rozsah utrpení v zemi a informoval o pomoci obětem ze strany františkánů, kteří vlastní v Aleppu tři budovy. Do nich se muselo bezprostředně po zemětřesení, které udeřilo v noci, uchýlit mnoho lidí. Vzhledem ke zničeným a poškozeným domovům v nich museli zůstat. "Mluvíme o 2500 lidech, kteří utekli ze svých domovů jen v pyžamech. Co potřebují? Prakticky všechno,” pokračoval. 

Upozornil, že zemětřesení není izolovanou záležitostí. "Prožíváme tragédii, velkou tragédii: tragédii dvanáctileté války. Jedná se o kumulaci utrpení, nouze a extrémní potřeby pomoci." Situaci podle něj ještě zhoršuje krutá zima.  "Toto jsou první nezbytnosti: nafta, elektřina. Jsou to potřeby pro ty, kteří už v posledních letech zaplatili vysokou cenu kvůli válce, tragédii, k níž se nyní přidalo ještě zemětřesení."

Následky zemětřesení v Sýrii komplikuje složitá vnitrostátní a zahraničně politická situace. Stále zde pokračuje občanská válka, která rozděluje zemi. Zemětřesení však zasáhlo s různou intenzitou všechny tyto oblasti. Ekonomická krize, nedostatek potravin a v posledních měsících také epidemie cholery sužovaly obyvatelstvo už před katastrofou, nyní však humanitární potřeby  mnohonásobně vzrostly. 

Mezinárodní společenství zavedlo sankce vůči Sýrii v roce 2011 jako reakci na násilné represe proti civilnímu obyvatelstvu. Tyto sankce poškodily těžce ekonomiku, zejména stavební, finanční a energetický sektor, a zkomplikovaly poválečnou rekonstrukci. 

Zákon o civilní ochraně Caesar Syria z roku 2019, známý jako Caesarův zákon, je legislativa USA, která sankcionuje syrskou vládu, včetně syrského prezidenta Bašára al-Asada, za válečné zločiny proti civilistům. Název vznikl podle fotografa známého pod jménem  Caesar, který zdokumentoval mučení lidí civilistů ze strany Assadovy vlády. Caesar Act má nejen negativní dopad na válkou zničenou syrskou ekonomiku, ale znamená potenciální problém pro činnost humanitárních organizací v zemi. Souběh dopadů mezinárodních sankcí, s nimi spojené izolace Sýrie a politiky syrského režimu tak prohlubuje nepoměr mezinárodní pomoci Turecku a Sýrii.




 




Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)