Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kněží a další zaměstnanci církve v Portugalsku zneužili za 70 let přes 4800 nezletilých

Ze světa / / ČTK / 13. února 2023 13:47
Kněží a další zaměstnanci církve v Portugalsku zneužili za 70 let přes 4800 nezletilých

Ilustrační foto
Autor: Unsplash / Camden & Hailey George

Lisabon - Nejméně 4815 nezletilých bylo od roku 1950 v Portugalsku sexuálně zneužito představiteli katolické církve, uvedla dnes v Lisabonu nezávislá vyšetřovací komise. Ta během roku vyslechla přes 500 lidí a na základě jejich svědectví došla k tomuto závěru, informovala agentura AFP. Komise také oznámila, že valná většina případů je už promlčená, ale 25 případů poslala komise prokuratuře.

Komise tvořená šesti experty od loňského ledna podle svého šéfa, dětského psychiatra Pedra Strechta, shromáždila svědectví více než pěti set osob. Na základě těchto výpovědí podle něj došla k tomu, že počet zneužitých byl nejméně 4815, uvedl dnes podle AFP Strecht v Lisabonu na tiskové konferenci.

Ze závěrečné zprávy komise rovněž vyplývá, že osobami, které nezletilé zneužívaly, byli ze tří čtvrtin kněží. Ve zbývajících případech jde o další činitele či zaměstnance církevních institucí. Zneužívání se údajně odehrávalo v seminářích, školách či sportovních zařízeních po celém Portugalsku, zejména v Lisabonu, Portu či městě Braga.

Mezi případy, které promlčené nejsou, je i kauza nyní třiačtyřicetileté Alexandry, kterou podle její výpovědi zneužíval kněz v Portugalsku, když se jako sedmnáctiletá připravovala na dráhu řádové sestry. "Dlouhé roky jsem o tom mlčela, ale bylo čím dál těžší se s takovým tajemstvím vyrovnat," řekla agentuře AFP žena, která nyní pracuje jako pomocná síla v kuchyni. Dodala, že v katolickém Portugalsku bylo velmi složité o tomto tématu hovořit. Alexandra nicméně o zneužívání řekla už dříve církevním úřadům, které podle AFP poslaly stížnost do Vatikánu, jež zůstala bez odpovědi. Až po mnoha letech se jí nyní dostalo i psychologické pomoci od nezávislé komise.

Vytvoření nezávislé komise k vyšetřování případů sexuálního zneužívání nezletilých v církvi oznámila portugalská biskupská konference v listopadu 2021 a od loňského ledna jí mohli lidé podávat oznámení telefonicky, mailem či přes zabezpečenou webovou stránku. Komise prověřovala i případy, na něž upozornila média či různé organizace.

Předseda portugalské biskupské konference by se měl k závěrům komise vyjádřit podle AFP ještě dnes a začátkem března by se měli portugalští biskupové sejít a tuto vyšetřovací zprávu probrat.

Komise pro vyšetřování sexuálního zneužívání nezletilých v církvi zřídilo jako jedno z prvních v roce 1999 Irsko. Posléze vznikly podobné komise mimo jiné v Belgii, Německu, Austrálii či Francii. V některých státech založily nevládní organizace internetové stránky, kde mohou oběti najít pomoc.

Papež František se ke kauzám sexuálního zneužívání v církvi, jehož se v řadě zemí někteří její představitelé dopouštěli a další ho léta kryli či nedůsledně vyšetřovali, postavil rázně už brzy po začátku svého pontifikátu v roce 2013. V roce 2014 zřídil vyšetřovací komisi a téhož roku přijal ve Vatikánu jako první hlava katolické církve skupinu obětí. V roce 2019 svolal do Vatikánu první summit katolických církevních představitelů o ochraně nezletilých v církvi a posléze vydal několik dekretů, jež mají zabránit tomu, aby se takové případy opakovaly.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)