Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Portugalsku slouží 100 kněží podezřelých ze zneužívání, tvrdí šéf komise

Ze světa / / ČTK / 16. února 2023 10:17
V Portugalsku slouží 100 kněží podezřelých ze zneužívání, tvrdí šéf komise

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Paweł Piotrowski

Lisabon -

V portugalské katolické církvi slouží nejméně 100 kněží, kteří jsou podezřelí ze sexuálního zneužívání. Uvedl to dnes šéf vyšetřovací komise Pedro Strecht. Podle zjištění komise bylo v posledních 70 letech v církevním prostředí v Portugalsku zneužito přes 4800 dětí. Katolická církev seznam podezřelých kněží ještě neobdržela, uvedla agentura Reuters.

"Je to jen přibližný odhad a je jasně vyšší než 100," řekl o počtu kněží stále aktivních v církvi šéf nezávislé vyšetřovací komise Strecht. Podle něj komise připravila seznam s jmény těch, kteří jsou ve službě a současně byli oběťmi označeni za sexuální útočníky. Strecht uvedl, že seznam poskytne i státním zástupcům. Mnohé případy zneužití jsou ale zřejmě už promlčené.

Šéf portugalských biskupů José Ornelas uvedl, že církevní úřady tento seznam stále neobdržely. "Ti, kteří zneužívali mladistvé, nemohou zastávat kněžský úřad, jakmile se prokáže, že se zneužívání dopustili," poukázal na dřívější výrok papeže Františka Ornelas. Podle něj ale církev nespustí ve svých řadách "hon na čarodějnice". V pondělí Ornelas požádal oběti o odpuštění.

Nezávislá vyšetřovací komise, kterou ustanovila samotná katolická církve, zmapovala přes 4800 zneužitých dětí. Podle Strechta se však jedná o "naprosté minimum". V 75 procentech případů se zneužití podle komise dopustili kněží. Průměrný věk obětí činil 11 let a většinou se jednalo o chlapce.

Zpráva komise vyvolala v Portugalsku i politické reakce. Premiér Antónia Costa uvedl, že výsledky šetření šokovaly portugalskou společnost a že o nich bude jednat s dalšími členy kabinetu. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa, který je praktikujícím katolíkem, uvedl, že katolická církev se musí zpovídat ze svých činů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 52)