Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Diakonie bilancuje roční práci na podporu Ukrajině a uprchlíkům v ČR

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 17. února 2023 16:04
Diakonie bilancuje roční práci na podporu Ukrajině a uprchlíkům v ČR

Logo evangelické Diakonie
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE) od počátku ruské invaze na Ukrajinu, která začala před rokem, pomohla zhruba 6000 ukrajinských uprchlíků k integraci v Česku a denně rozdává teplá jídla a další materiální pomoc v zasažených východoukrajinských městech Izjum a Kupjansk. Mnoha válečným uprchlíkům poskytla organizace také bezplatnou psychologickou podporu a zaměstnala 50 uprchlíků. K úhradě humanitárních aktivit Diakonie využívá sbírku, kterou vyhlásila po začátku rusko-ukrajinské války loni v únoru a do které lidé do dneška poslali 15 milionů korun. Diakonie o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Diakonická střediska zajišťují pro ukrajinské uprchlíky v Česku sociální služby, podporu při hledání práce nebo výuku češtiny, provozují pro ně také dětská centra a další aktivity směřující k začlenění do české společnosti. Od loňského června nabízí Diakonie v SOS centru v Praze bezplatnou psychologickou podporu. Ve vrchlabském středisku pak spustila vzdělávací program pro české učitele, který je připravuje na specifika práce s ukrajinskými dětmi uprchlými před válkou, a ve spolupráci s tamní školou vytvořila pro ukrajinské ženy kurz asistenta pedagoga.

"V pomoci s integrací příchozích hraje velkou roli také česká ukrajinská diaspora, která řadu uprchlíků vstřebala a aktivně spolupracuje s místními organizacemi Diakonie," uvedli její zástupci.

Díky penězům ze sbírky Diakonie pomáhají ukrajinským běžencům i její partnerské organizace. Například krátce po napadení Ukrajiny Ruskem loni v únoru pomohly evakuovat sirotky a děti bez domova z oblasti Kyjeva a lidi z Doněcké oblasti. Za peníze ze sbírky organizace mohly podpořit také uprchlíky na Ukrajině a poskytnout tamním lidem potraviny, léky nebo hygienické potřeby.

Sbírky na pomoc Ukrajině v reakci na zahájení ruské invaze vyhlásily mnohé české humanitární organizace, mezi nimi například Charita ČR, Paměť národa, Český červený kříž, Adra nebo Člověk v tísni. Lidé například přispívají i na projekt Dárek pro Putina, ze kterého jdou vybrané peníze na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze a pod záštitou českého ministerstva obrany se za ně podle požadavků ukrajinské armády kupuje u českých výrobců a dodavatelů vojenský materiál. Prostřednictvím fiktivního zbraňového e-shopu na webu zbraneproukrajinu.cz se dosud podařilo vybrat zhruba 393 milionů korun. Humanitární organizace Člověk v tísni pak shromáždila ve sbírce na pomoc Ukrajině za rok války přes dvě miliardy korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)