Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes si připomínáme 500. výročí narození biskupa Jednoty bratrské Jana Blahoslava

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 20. února 2023 11:51
Dnes si připomínáme 500. výročí  narození biskupa Jednoty bratrské Jana Blahoslava

ilustrační foto: Kristus beránek jako symbol Jednoty bratrské
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha/Přerov - Biskup Jednoty bratrské, humanista a národní buditel Jan Blahoslav, který se narodil 20. února 1523, byl představitelem reformačně orientovaného humanismu a je považován za předchůdce Jana Ámose Komenského. V Jednotě bratrské působil postupně jako pedagog, historiograf, kněz, biskup, diplomat a autor příruček.

Narodil se v Přerově do zámožné měšťanské rodiny. Vzdělání získal na humanistickém gymnáziu ve slezské Zlotoryji, studoval také na univerzitě v německém Wittenbergu, kde jej významně ovlivnil humanistický učenec Philipp Melanchthon a později vzpomínal i na návštěvy kázání Martina Luthera. Poté krátce studoval v pruském Královci a ve švýcarské Basileji.

Po návratu do Přerova nastoupil na místo správce bratrské školy. Odtud odešel do Mladé Boleslavi, kde se věnoval intenzivní literární práci a zároveň pokročil v přípravě na dráhu duchovního. Na kněze byl vysvěcen v roce 1553 v Přerově. Již o čtyři roky později byl zvolen biskupem. Od roku 1558 působil v jihomoravských Ivančicích, které se staly jeho posledním působištěm.

Blahoslav v roce 1564 přeložil z řečtiny Nový zákon, který se stal základem pro vydání celého biblického textu v Bibli kralické. Byl autorem mnoha dalších děl, mimo jiné napsal Gramatiku českou, jejíž rukopis patří k významným dílům české národní kultury. V Ivančicích založil gymnázium Jednoty bratrské.

V rodném Přerově byl v roce 1923 odhalen Blahoslavův pomník akademického sochaře Františka Bílka. Česká národní banka (ČNB) letos vydala pamětní stříbrnou dvousetkorunu připomínající 500. výročí Blahoslavova narození.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)