Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František dále ztížil konání tridentské liturgie, symbolu konzervativců

Ze světa / / Vatican News, ČTK / 23. února 2023 10:49
Papež František dále ztížil konání tridentské liturgie, symbolu konzervativců

Misál z roku 1962
Autor: Wikipedia.org / Creative commnons

Vatikán - Papež František podepsal předpis, který dále ztěžuje konání latinské liturgie v tridentském ritu. V některých případech totiž nebude stačit jen povolení biskupa, ale také vatikánských úřadů. Oznámil to kardinál Arthur Roche, který má ve Vatikánu tuto otázku na starost. Regulace bohoslužeb v latině se stala v uplynulých letech jedním z bodů sváru mezi papežem a konzervativní částí katolické církve, píše agentura AP.

Podle Vatikánu je nově vydaný dokument upřesnění papežského nařízení z roku 2021, kterým papež František silně omezil používání takzvané tridentské mše, která je vedena v latině a kněz je při ní zády k věřícím. Dokument stanovuje, že v některých případech nestačí pro vedení takového druhu mší svolení biskupa, ale je nutné se rovněž obrátit na Vatikán, který tak bude mít konečné slovo.

Podle agentury AP je to potřetí, co papež zasáhl proti tridentské liturgii. V roce 2021 vydal již zmíněné nařízení Traditionis custodes (Ochránci tradice), ve kterém až na některé výjimky tridentskou mši zakázal. V tom postupoval zcela v opačném směru než jeho předchůdce Benedikt XVI., který naopak v roce 2007 možnost sloužit liturgii způsobem před změnami prosazenými druhým vatikánským koncilem. Omezování možnosti konat bohoslužbu v latině také dlouhodobě kritizují konzervativnější představitelé katolické církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)