Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Popeleční středou začíná věřícím postní doba před Velikonocemi

Domácí zpravodajství / / ČTK / 22. února 2023 15:15
Popeleční středou začíná věřícím postní doba před Velikonocemi

Ilustrační foto: udílení popelce v Akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora v Praha (2015)
Autor: farnostsalvator.cz

Praha - Na dnešek připadá Popeleční středa. Skončilo období masopustu, křesťanům začíná čtyřicetidenní půst, jehož smyslem je duchovní očista před Velikonocemi. Kněží na Popeleční středu udělují věřícím takzvaný popelec, tedy znamení kříže popelem na čelo. Přijetí popelce je znamením kajícnosti převzatým z biblické tradice.

Během příprav na největší křesťanské svátky připomínající ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista by křesťané měli být střídmí nejen v jídle, ale měli by se dočasně vzdát věcí nebo činností, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Boží hod velikonoční se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, letos vychází na 9. dubna.

Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel, symbol smrti a nicotnosti bytí, připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při Květné neděli. Poté uděluje věřícím popelec - každého označí popelem na čele a řekne přitom: "Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš" nebo "Obraťte se a věřte evangeliu".

Bohoslužby s udílením popelce se dnes konají po celé zemi. Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě ji večer bude sloužit arcibiskup Jan Graubner. V brněnském katedrále na Petrově povede ranní bohoslužbu emeritní biskup Vojtěch Cikrle, podvečerní biskup Pavel Konzbul.

Akademická farnost Praha v kostele Nejsvětějšího Salvátora na Křížovnickém náměstí pořádá tradiční Popelec umělců. Ten v tomto místě bývá spojen s představením uměleckého díla. Dnešní intervenci do sakrálního prostoru připravil sochař Jan Kovářík. Nazval ji Soustředění a v barokně vyzdobeném kostele má rozehrát mnohovrstevnatou hru dialogů, odkazů a asociací.

Budou ji tvořit desítky bílých segmentů různých nízkých kuželovitých až kapkovitých tvarů. Návštěvníkům má přinést právě to, co poskytuje postní doba - potřebu ztišení, zklidnění, koncentrace a soustředění se na podstatné roviny života a důležitost zdravých mezilidských vztahů.

Popelec umělců Akademické farnosti Praha má přes 25 let dlouhou tradici a navazuje na západoevropskou tradici vzniklou v Paříži před desítkami let při bohoslužbách za umělce padlé během první světové války.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)