Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňský biskup Holub: Papež František vnesl do církve nové impulzy a otevřenost

Domácí zpravodajství / / ČTK / 13. března 2023 23:47
Plzeňský biskup Holub: Papež František vnesl do církve nové impulzy a otevřenost

Biskup Tomáš Holub
Autor: Člověk a víra / Lucie Horníková

Plzeň - Papež František vnesl podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba do katolické církve nové pohledy a impulzy, větší otevřenost církve a odpovědnost na řešení světových problémů, komunikativnost i snahu řešit palčivá témata. Je bezprostřední, skromný, vtipný i odvážný, protože jeho novým pohledům a snahám ne vždy všichni představitelé církve chtějí naslouchat a chtějí je pochopit, řekl Holub ČTK u příležitosti desátého výročí papežova zvolení. To připadá na dnešek.

Papež podle něj vnesl nová témata jako ekologie, vnímavost vůči jednotlivci, který nemůže být ztracen ve strukturách církve, nebo důraz na zapojení laiků, a především žen, do života i do řízení církve. "To, co je pro něj také důležité, jsou snahy, aby církev byla v této době, kterou on nazývá změnou epoch, schopná reagovat na věcí měnícího se světa. A aby byla odvážná a jen se nezabarikádovala sama v sobě. Aby byla společenstvím, které žije radosti i starosti tohoto světa, a ne uzavřené společenství, které se stará 'jen o duši' člověka. Církev se má starat i o to, abychom byli schopni žít na tomto světě v nějaké celistvé ekologii, to znamená v dobrých vztazích vůči přírodě, vůči druhým lidem, ale také vůči bohu," uvedl Holub.

Papež podle něj zdůrazňuje, že bohatý svět se nesmí uzavřít a být spokojený s tím, že si vystavil dostatečně vysoké zdi, aby se za ně nedostali ti, kteří potřebují pomoc. "Ten jeho velmi prostý způsob života - odešel z papežského paláce, jezdí malým fiatem, nosí si sám tašku, má ošoupané boty - to jsou všechno věci, které nejsou vnějším marketingovým symbolem, ale podstatou toho, jak on vidí službu církve v dnešním světě," konstatoval Holub.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)