Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pekaři a cukráři v Tasovicích na Znojemsku uctili svého patrona

Kraje: Jihomoravský / / ČTK / 20. března 2023 0:40
Pekaři a cukráři v Tasovicích na Znojemsku uctili svého patrona

Klement Maria Hofbauer Socha v Tasovicích
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Tasovice (Znojemsko) - Pekaři a cukráři v Tasovicích na Znojemsku na pekařské pouti a bohoslužbě 18. března uctili svého patrona - svatého Klementa. Svatý Klement Maria Hofbauer se v Tasovicích narodil, historie poutí sahá k roku 1909, kdy byl svatý Klement svatořečen. Na pouť vždy dojedou desítky pekařů, kteří přivezou nejrůznější své dobroty. ČTK to řekl tamní farář Jan Sokulski.

Pekaři se do Tasovic sjíždí každoročně z nejrůznějších končin republiky, přijíždějí ale také například z Polska. "Vždy zavolají, že přijedou, něco dovezou. V každém roce to je jinak, ale dveře jsou otevřené pro každého," uvedl Sokulski.

Po liturgii se průvodem přechází do nedalekého obecního a klášterního sálu, kde následuje posvěcení chleba a pohoštění. A kde je také výstava dobrot, které pekaři s sebou dovezli. A to od sladkého pečiva, po slané či chleba. Každoročně jde o stovky kusů.

"Pochutiny se dováží vždy, je to od různých pekařů. Sednou do auta, nabalí celé auto a dojedou. Z Čech třeba dováží perníčky," uvedl farář. Pochutin je podle něj vždy tolik, že to přítomní nejsou schopni na místě ani sníst. "Rozdáváme to pak lidem. Každý si odnese, na co má zrovna chuť," uvedl Sokulski.

Svatý Klement Maria Hofbauer se narodil v Tasovicích 26. prosince 1751 a zemřel ve Vídni 15. března 1820. Byl to český římskokatolický kněz, řeholník z kongregace redemptoristů. V katolickém liturgickém kalendáři se připomíná 20. května, kdy byl v roce 1909 svatořečen. Je považován za velkou osobnost v historii Evropy, zapříčinil například zrušení josefínských dekretů, které potlačovaly římskokatolickou církev. Protože se v mládí učil pekařem, ctí ho jako svého patrona pekaři. Je hlavním patronem Vídně a spolupatronem Varšavy, v obou městech léta působil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)