Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Nepomuku si připomněli Jana Nepomuckého. V kostele pak uložili ostatky Karla I. Rakouského

Domácí zpravodajství / / ČTK / 20. března 2023 0:41
V Nepomuku si připomněli Jana Nepomuckého. V kostele pak uložili ostatky Karla I. Rakouského

Pohled na město Nepomuk, rodiště svatého Jana Nepomuckého
Autor: Wikipedia.org / Richenza / Creative Commons

Nepomuk - Nepomuk na Plzeňsku si tento víkend připomněl výročí 630 let od umučení světově nejznámějšího českého světce Jana Nepomuckého při tradiční jarní pouti. Vrcholem akce byla poutní mše, při které byla slavnostně uložena do kostela sv. Jana Nepomuckého relikvie posledního českého krále, blahoslaveného Karla I. Rakouského. Akci si dnes nenechaly ujít asi dvě stovky lidí. Šlo o druhou významnou událost, po oslavách 300 let od blahořečení Nepomuckého před dvěma lety, kterou si Nepomuk v tomto století připomněl, řekl dnes ČTK nepomucký místostarosta Pavel Motejzík.

Dopoledne prošlo městem procesí od Arciděkanství ke kostelu sv. Jana Nepomuckého. Na průvod se přišly podívat davy lidí, zejména místních. V barokním kostele pak uložili ostatky Karla I. Rakouského. Slavnostního uložení se zúčastnil také jeden z potomků rodů Habsburků, rakouská arcivévodkyně Camilla Habsbursko-Lotrinská. Ke konci mše pronesla závěrečnou řeč. "Mluvila za rod Habsburků, který nám věnoval relikvii blahoslaveného Karla. Uvedla, že je to pro ni velká pocta, že relikvie bude uložena v kostele svatého Jana Nepomuckého, který stojí na místě, kde se světec narodil. A že si přeje aby ta relikvie, kterou nám věnuje, přinesla mír, to se mi velmi líbilo," řekl místostarosta.

Relikvie byla uložena v novém relikviáři, který vytvořil sochař Václav Česák, předseda Matice sv. Jana Nepomuckého. "Bronzový podstavec relikviáře a horní část z barevných skel vychází z doby Karla I., kde hlavním znakem avantgardního umění byl především kubismus a modernismus," uvedl Česák. Ve středu horní části je uložen ostatek. K němu směřují dvě propletené modernistické bronzové ratolesti - olivová, která je symbolem míru, a lipová, která vyjadřuje vztah Karla I. k Čechám. Myšlenka uložení ostatku do kostela sv. Jana Nepomuckého vznikla loni při stém výročí úmrtí Karla I. O darování relikvie rozhodl vnuk Karla I., arcivévoda Lorenc, neboť Jan Nepomucký je mimo jiné patronem domu Habsburků. Právě rod Habsburků se osobně zasloužil o blahořečení a svatořečení Nepomuckého.

Pro Nepomuk je podle místostarosty získání ostatku velká pocta, protože počet relikvií je v současnosti celosvětově uzavřen. Částečka volného žebra Karla I. byla získána při komisionálním otevření jeho hrobu na Madeiře v roce 1972, v roce 2004 po Karlově blahořečení vznikl medailon s ostatkem.

Habsburky v Nepomuku připomene ještě 16. září Koncert pro císařovnu, který se zaměří především na 280. výročí návštěvy císařovny Marie Terezie v roce její korunovace na českou královnu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)