Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané a muslimové v Libanonu se nemohou dohodnout na zavedení letního času

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 27. března 2023 11:27
Křesťané a muslimové v Libanonu se nemohou dohodnout na zavedení letního času

Ilustrační foto: vlajka Libanonu
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Bejrút - Od nedělního rána se někteří lidé v Libanonu začnou řídit letním časem a další budou podle oficiálního rozhodnutí vlády používat ten zimní až do 20. dubna. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Jedná se důsledek sporu mezi náboženskými a politickými představiteli.

Úřadující premiér Nadžíb Mikátí letos výjimečně rozhodl, že zavedení letního času odloží až na 20. dubna, tedy na konec muslimského postního měsíce ramadánu. Muslimové v Libanonu by tak mohli večer přerušit každodenní půst o hodinu dříve než při letním čase.

Maronitská katolická církev, která má v zemi velký vliv a spadá pod ni řada organizací a škol, v sobotu oznámila, že navzdory rozhodnutí vlády přejde na letní čas. Stejně tak se letním časem bude řídit většina podniků a médií. "Libanon není ostrov," uvedla televizní stanice LBCI, která neuposlechnutí vládního nařízení zdůvodnila tím, že by poškodilo její práci.

Naopak národní letecká společnost Middle East Airlines uvedla, že její hodiny a zařízení se budou i nadále řídit zimním časem, ale že pozmění časy letů tak, aby byly v souladu s mezinárodními rozpisy.

Vládní nařízení ještě více prohloubilo rozpory v zemi, kde v roce 1975 propukla občanská válka mezi křesťanskými a muslimskými frakcemi a od jejího konce v roce 1990 se v tamním parlamentu křesla přidělují podle náboženské příslušnosti.

Libanon v současnosti rovněž sužuje narůstající ekonomická krize, která uvrhla tři čtvrtiny obyvatel, mezi nimiž je milion syrských uprchlíků, do chudoby, zatímco růst inflace pokračuje. Země navíc od října loňského roku nemá prezidenta a vláda je pouze dočasná s omezenými funkcemi.

V Bejrútu se kvůli ekonomické situaci v sobotu konaly demonstrace při nichž policie použila slzný plyn.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)