Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavná církev opravuje kostel v Ústí nad Labem, zájem o bohoslužby se zvýšil

Kraje: Ústecký / / ČTK / 28. března 2023 9:26
Pravoslavná církev opravuje kostel v Ústí nad Labem, zájem o bohoslužby se zvýšil

Kostel sv. Mikuláše ve Všebořicích
Autor: Wikipedie.org

Ústí nad Labem - Pravoslavná církev opravuje kostel svatého Mikuláše v Ústí nad Labem. Na rekonstrukci vyhlásila církev sbírku, část pokryly dotace. Zatím si obnova vyžádala několik milionů korun, další peníze budou potřeba na opravu věže a vnějších omítek. Po začátku války na Ukrajině se s příchodem uprchlíků zvýšil zájem o bohoslužby asi o 30 až 40 procent. ČTK to řekl představený chrámu Pavel Hempel.

Církevní obec je součástí eparchie Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Do kostela docházejí Ukrajinci, Rusové, Kazaši, Rumuni a další. Dojíždějí i ze vzdálenějších měst, jako jsou Děčín, Krupka či Teplice. Bohoslužby jsou v církevní slovanštině a cizinci podle Hempela řeči rozumí. V některých městech jsou nicméně kázání v češtině, což jim nevyhovuje, a proto jezdí do Ústí, uvedl. Problémy kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu Hempel nezaznamenal.

Původně pravoslavná církev v Ústí nad Labem využívala kostel svatého Vojtěcha v centru města. Prostory byly po čase nedostatečné. "Hledali jsme jiné a nakonec jsme u katolíků vyprosili tenhle kostel, který nám darovali," řekl Hempel. Stavba byla ve špatném stavu, roky totiž sloužila jiným účelům, než pro které byla postavena. Byl v ní třeba sklad a truhlárna. "Spoustu práce udělali lidé svépomocí. Peníze nám jednak dalo pražské biskupství a jednak jedeme na dotace plus na sbírku a na privátní dary," popsal financování arciděkan. Jedním z největších dárců je podle Hempela pražský arcibiskup pravoslavné církve Michal Dandár.

Kostel se opravuje asi tři roky. Začalo se vyklízením a opravou zdi kolem stavby, kde byl také hřbitov. Opravená je i střecha a interiér. Venku je nová márnice, před opravou to byly jen obvodové zdi. Kolem budovy jsou i nové kamenné cesty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)