Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev se distancuje od kolonizační mentality, neměla nikdy být součástí katolické nauky

Ze světa / / Vatican News, cirkev.cz, red. / 31. března 2023 9:03
Církev se distancuje od kolonizační mentality, neměla nikdy být součástí katolické nauky

Ilustrační foto: Kolumbus v Novém světě
Autor: Wikipedia.org / L. Prang & Co. Boston / Creative Commons

Vatikán - 30. března bylo zveřejněno společné prohlášení dvou vatikánských dikasterií (pro kulturu a vzdělávání a pro službu integrálnímu lidskému rozvoji), které se zabývá tzv. Discovery Doctrine, učením o "objevu“. 

Jedná se o teorii, která ospravedlňovala vyvlastňování původních obyvatel kolonizačními vládci. Právní pojem 'objev' byl koloniálními mocnostmi diskutován již od 16. století a našel zvláštní vyjádření v legislativě různých zemí v 19. století. Na základě této legislativy „objevení“ půdy osadníky jim dávalo výlučné právo zrušit koupí nebo dobytím vlastnické právo nebo držbu této půdy původními obyvateli. Podle některých badatelů se tato doktrína opírala o několik papežských dokumentů z 15. století, jimiž někteří papežové, např. Alexandr VI. a Mikuláš V., oprávnili portugalské a španělské panovníky zmocnit se majetku v kolonizovaných zemích tím, že si původní obyvatelstvo podrobili.  

 „Historický výzkum jasně ukazuje, že dotyčné papežské dokumenty, které vznikly v určitém historickém období a týkaly se politických otázek, nebyly nikdy považovány za vyjádření katolické víry“, píše se ve společném prohlášení dvou vatikánských dikasterií. „Církev zároveň uznává, že tyto papežské buly dostatečně neodrážely rovnou důstojnost a práva původních obyvatel a že obsah těchto dokumentů byl soupeřícími koloniálními mocnostmi zmanipulován k politickým cílům, aby ospravedlnil nemorální činy proti domorodému obyvatelstvu, někdy prováděné bez odporu církevních autorit“. 

Díky pomoci původních obyvatel „církev získala větší povědomí o jejich utrpení, minulém i současném, způsobeném vyvlastňováním jejich půdy a politikou násilné asimilace prosazovanou tehdejšími vládními orgány, jejímž cílem bylo zlikvidovat jejich kulturu“, uvádí dokument.

Společná nóta k "učení o objevu“ však neopomíjí zmínit ani to, že „mnozí křesťané se dopustili zlých činů vůči původním národům, za které nedávní papežové při mnoha příležitostech žádali o odpuštění“. Je proto správné, „uznat tyto chyby, přiznat strašné důsledky asimilační politiky a bolest, kterou prožívají původní obyvatelé, a požádat o odpuštění,“ uvádějí obě dikasteria.

V závěru dokument cituje četná prohlášení církve a papežů ve prospěch práv původních národů. Jako první uvádí prohlášení obsažené v bule Sublimis Deus Pavla III. z roku 1537, která slavnostně prohlašuje, že původní národy „nesmí být v žádném případě zbaveny svobody nebo vlastnictví svého majetku, i když nejsou křesťanské víry; a že mohou a mají svobodně a v souladu se zákonem užívat své svobody a vlastnictví svých statků; ani nemají být žádným způsobem zotročovány". 

Nóta na žádost původních národů

O zveřejnění této nóty požádaly původní národy, jak zaznělo rovněž při loňské návštěvě papeže Františka v Kanadě. Ačkoliv tato doktrína nebyla plně přijímána v církvi ani v minulosti, a to počínaje prohlášením obsaženým v bule Sublimis Deus Pavla III. z roku 1537, že „původní národy nesmí být v žádném případě zbaveny svobody nebo vlastnictví svého majetku, i když nejsou křesťanské víry; a že mohou a mají svobodně a v souladu se zákonem užívat své svobody a vlastnictví svých statků,“ oficiálně nebyla nikdy vyhlášena její neplatnost. Právní pojem „objev“ byl využíván v zákonodárství jako institut, který přiznával osadníků výlučné právo zrušit předchozí právo vlastnické právo původních obyvatel.

Původní národy proto požadovaly, aby se církev formálně distancovala od Učení objevu, a z toho důvodu byl proto publikován oficiální dokument. Papež František dlouhou dobu vnímal všechny tyto nespravedlnosti, a např. v červenci 2015 při návštěvě v Bolívii prosil o odpuštění za všechny hříchy, a že jich bylo mnoho, spáchaných na původních obyvatelích Ameriky během tzv. konkvisty. Znovu prosil za odpuštění při loňské návštěvě Kanady, a to „zejména za způsoby, jakými mnozí členové církve a náboženských společenství spolupracovali, v neposlední řadě svou lhostejností, na projektech kulturní destrukce a násilné asimilace prosazovaných tehdejšími vládami, které vyvrcholily systémem rezidenčních škol.“ Současně sdělil, že tato prosba je výchozím bodem k vytvoření plně respektující kultury. 

Církev se distancuje od kolonizační mentality, neměla nikdy být součástí katolické nauky

Ilustrační foto: Dívka z kmene Tla-o-qui-aht na ostrově Vancouver (Edward S. Curtis 1916)
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Při setkání s kanadskými farníky, mezi nimiž jsou významně zastoupeni potomci původních obyvatel, papež prohlásil, že ho zraňuje, když si pomyslí, „že někteří katolíci přispívali k asimilační a rádoby osvoboditelské politice, která šířila pocity méněcennosti, odcizovala lidem i společenstvím jejich kulturní a duchovní identitu, odťala je od kořenů a sytila předpojaté, diskriminační postoje. Bolí mne, že se to dělo rovněž ve jménu výchovy, která se považovala za křesťanskou. Výchova však musí vždy vycházet z úcty k lidem a z podpory jejich existujících vloh. Není a nikdy nemůže být vnucovaným konfekčním schématem, protože spočívá v dobrodružství společného zkoumání a odhalování životních tajemství.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)