Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čína jednostranně jmenovala katolického biskupa v Šanghaji

Ze světa / / ČTK/Reuters / 6. dubna 2023 16:30
Čína jednostranně jmenovala katolického biskupa v Šanghaji

Ilustrační foto - čínští křesťané
Autor: Flickr.com / Thomas Bemin

Vatikán/Peking - Čína jednostranně jmenovala katolického biskupa v Šanghaji, uvedl Vatikán. Svatý stolec má přitom od roku 2018 s Pekingem dohodu, která měla zaručovat společné jmenování katolických biskupů v Číně. Šanghajská diecéze je se 150.000 věřícími největší v Číně, uvedla agentura Reuters.

Nový biskup Šen Pin převzal vedení diecéze v Šanghaji 4. dubna ráno místního času. Vatikánský mluvčí Matteo Bruni uvedl, že nejvyšší vedení katolické církve bylo o rozhodnutí čínských úřadů informováno "před několika dny". "Nemám k této záležitosti ze strany Svatého stolce co dodat," uvedl Bruni.

Vatikán s Čínou uzavřel v roce 2018 dohodu, která měla zaručit jmenování biskupů v Číně po souhlasu čínských úřadů a Vatikánu. Znění dohody, která byla několikrát prodloužena, je tajné. Podle agentury Reuters Vatikán před několika měsíci protestoval proti jmenování biskupa do diecéze, kterou neuznává. Tehdy to Vatikán označil za porušení dohody.

Podle katolického zpravodajského webu Asia News patří šanghajská diecéze se 150.000 věřícími a zhruba 40 farnostmi k nejaktivnějším v Číně. Zhruba 12 milionů katolíků se v Číně organizuje buď v podzemní církvi, která uznává papeže, nebo ve vlasteneckém katolickém sdružení, které ale autoritu Vatikánu neuznává.

Část církevních hodnostářů a katolických věřících dohodu z roku 2018 kritizuje. Podle nich nezmírnila perzekuci, které čelí členové podzemní církve ze strany komunistických úřadů. Poukazují také na to, že od uzavření dohody bylo jmenováno pouze šest biskupů. Dohoda se týká pouze vnitřní organizace katolíků v pevninské Číně. Vatikán má i nadále oficiální diplomatické vztahy s Tchaj-wanem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)